15 Август 2020събота23:12 ч.

Въвеждат помощи за вода от догодина

По искане на БСП парламентът възложи на МРРБ да изготви Закон за ВиК

автор:Дума

visibility 15

До средата на 2020 година Министерството на регионалното развитие трябва да започне да изплаща водни помощи на принципа на енергийните, предназначени за социално слаби българи. Това е едно от решенията, които днес гласуваха депутатите, след дебат по за проблемите в сектора, иницииран от БСП. Народните представители изслушаха ресорния министър Петя Аврамова, а след това приеха решение, с което задължиха МРРБ да изготви Закон за ВиК до 15 май догодина. До тази дата законопроектът трябва да бъде обявен за обществено обсъждане.

Първоначално искането на левицата бе проектът на закон да бъде внесен в срок до 31 април, а до 30 септември министърът да предложи актуализация на Стратегията за развитие на ВиК сектора. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят проекта, но направиха някои редакции. Така срокът за новия закон стана 15 май.

По предложение на ГЕРБ министърът на регионалното развитие ще трябва да информира два пъти годишно през юни и декември Народното събрание за напредъка по изпълнението на плана за действие по изпълнение на мерките по стратегията за развитието на ВиК за периода 2014 и 2023 г. и при необходимост да предложи на МС актуализация на стратегията.

Министър Петя Аврамова заяви, че ще се направи всичко възможно от средата на идната година да започне въвеждането на водни помощи.

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо качество и отровна вода, коментира от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че в сектора са нужни сериозни реформи както и сериозни инвестиции, за да се предотвратят нови кризи, подобни на тази в Перник.

Нинова изброи няколко причини за тежката ситуация във водния сектор – лошо управление на язовирите, източване на средства от проекти, свързани с водни съоръжения, пълен административен хаос и управленско безхаберие.  МРРБ прехвърля отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на областните управители. Областните упавители на ВиК дружествата. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте съвети. Никой не знае какво прави в този сектор, описа ситуацията Нинова.

Идеята за водните помощи е да се въведат минимални количества вода за потребление от домакинство, които ще се заплащат от бюджета.

За водни помощи се говори от около 15 години, но в последните 2-3 години темата се повдига по-сериозно. По сметки на КНСБ, която цитира Световната здравна организация, за да се гарантира задоволяването на основни потребности на човек, са необходими между 50 и 100 литра на ден, което прави между 1.5 и 3 кубика на месец на човек. Ако 500 000 семейства имат нужда от водно подпомагане, при сегашните цени на водата, са нужни някъде към 50 млн. лева, сочат сметките на синдиката.

Припомняме, че днес излезе становище на пернишката прокуратура, според което регионалният министър Петя Аврамова и екоминистърът Нено Димов са отговорни за кризата с водата в Пернишко.

И църквата във възхвала на Борисов

автор:Дума

visibility 33

Потоп удави Благоевград

автор:Дума

visibility 108

Двама лекари с коронавирус от Добрич са починали

автор:Дума

visibility 272

Румен Гечев: БСП няма да влиза в игрите на Борисов

автор:Дума

visibility 363

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 349

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 215

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ