02 Юни 2020вторник05:43 ч.

Важно е коремът да е плосък

Обиколката на врата също показва вероятността от сърдечносъдови заболявания

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 1187

Докато коремът е плосък, няма защо да се тревожите за здравето си, категорични са британски учени, които са автори на нова студия, изследваща влиянието на телесните мазнини върху здравето. Те припомнят, че мазнините в коремната област остават враг номер 1, защото отделят вредни мастни киселини, припомнят британски учени. В същото време тлъстинките в областта на седалището, бедрата и ханша се оказват полезни за здравето, защото предпазват активно от сърдечносъдови заболявания и диабет, казва Константинос Манополус, един от тримата автори на изследването. Причината според изследователите е, че мазнините по седалището и бедрата улавят вредните мастни киселини и препречват пътя им до черния дроб и мускулите, където те биха могли да причинят многобройни здравословни проблеми. Освен това тлъстините в тази част на тялото произвеждат редица хормони, които предпазват артериите и контролират нивото на кръвната захар. Вероятно затова природата се е погрижила отслабването в областта на седалището и бедрата да е изключително труден и бавен процес. Това, че телесните мазнини могат да имат положително въздействие върху здравето, е новост за науката, твърди Манополус.
Мастната тъкан във възрастния организъм се преразпределя главно в две основни депа - под кожата (подкожна) и около вътрешните органи (висцерална). Отделените от разграждането на висцералната мастна тъкан висши мастни киселини постъпват директно в порталната вена, която събира кръвта от органите на храносмилането и завършва в черния дроб. Затова се смята, че висцералната мастна тъкан възпрепятства нормалната функция на черния дроб и панкреаса и води до повишаване на триглицеридите, кръвната захар, лошия (LDL) холестерол и до понижаване на добрия (HDL) холестерол.
Обиколката на врата също е свързана с наличието на рискови фактори за сърдечносъдово заболяване, каквито са кръвното налягане, холестерола и пр., твърди група учени от Бостън. Според тях вратната обиколка е своеобразен заместваш показател за нивата на подкожна мастна тъкан в горната половина на тялото. Тази анатомична част може би представлява важно патогенетично мастно депо, смятат учените.
Като цяло мазнините са от 12 до 15% от общата маса на тялото. Мазнините над тази норма вредят на здравето. Процентът на мазнините се оценява по следния начин: 10-20% - отлично, 20-25% - добре, 25-30% - допустимо, 30-35% - доста, 40% и повече - коментарите са излишни. За мъжете показателите са малко по-ниски.

Лесен начин за измерване на мазнините

 
Измерваме с помощта на шивашкия метър обиколката на талията (малко над пъпа) и бедрата (в най-широката им част). Съотношението на тези "рискови зони" е точен показател. Разбира се, ако то се увеличава, мазнините са натрупват, ако намалява - мазнините намаляват. Разделете ширината на талията на ширината на бедрата. Колкото и да е индивидуална конструкцията на тялото, полученото число не трябва да надвишава 0,8.

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ