19 Септември 2019четвъртък12:32 ч.

Вдигат с 1 година възрастта за пенсиониране от 2012 г.

/ брой: 263

автор:Виолета Георгиева

visibility 818

Министерство на финансите предлага още от 1 януари 2012 г. увеличение с една година на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените. Това каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов в парламента пред журналисти вчера. Промяната ще бъде предложена между първо и второ четене в бюджета за Държавното обществено осигуряване. Увеличението беше планирано за 2021 г. и беше обсъждано със социалните партньори през миналата година, но развитието на икономиката и на дефицита показва, че е много плаха реформата и са необходими доста по-решителни и сериозни стъпки, каза Горанов.
Според него промяната засяга около 15 хиляди души. Обяснението му бе, че голяма част от възрастовите групи, които трябва да излязат в пенсия при сега действащите възрасти, отдавна са придобили това право. Ефективно увеличението с една година от 2012 г. щяло да засегне "само" около 15-20% от пенсионерите, които би трябвало да се пенсионират. Т.е. много хора след пенсионна възраст отиват на работа, въпреки че са навършили и отминали възрастта за пенсиониране, но не са реализирали правата си. В този смисъл това увеличение доста хора не ги засяга, смята Горанов.
Успоредно с увеличаването на възрастта за пенсии ще се предложи увеличаване на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. То ще струва около 6 млн. лв. на месец. Ще се увеличат обаче само минималните пенсии - с 9 лв., и от 136 ще станат 145 лв. Графикът от 2021 г. ще бъде изместен до началото на 2015 г., каза Горанов.
Може да увеличаваме минималните осигурителни прагове на работещите хора, а не може да пипаме максималния осигурителен доход - за мен това решение е доста прибързано и ми се струва, че ще има много сериозни последствия за в бъдеще. Такъв бе коментарът на депутата от Коалиция за България Емилия Масларова. Българите не получават толкова дълго време пенсия, колкото получават хората от страните-членки на ЕС, защото живеем с няколко години по-малко от тях, припомни тя - над 5 години са за жените, над 7 години - за мъжете, според официални данни на Евростат. "Смятам, че това решение би било трудно да бъде аргументирано. Никакви икономии не са това - това е просто извиване на ръце, показване на мускули и сриване на доверието в пенсионната система", смята Масларова.

Синдикатите:
Това е нахалство, излизаме на улицата


Синдикатите са готови на протестни действия заради намеренията на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от догодина и да премахне класовете. Нагласите са, както и на колегите от КНСБ, да излезем на улицата, защото управляващите от дума не разбират. Преядоха с власт и си мислят, че както Сталин могат да решават всички въпроси. Това каза икономическият експерт от "Подкрепа" Мика Зайкова пред Агенция "Фокус".
От финансовото министерство не са обсъдили тези предложения със синдикатите. Мика Зайкова каза, че има информация, че ПГ на ГЕРБ е решила предложението за увеличаване на възрастта да бъде внесено от отделен народен представител през бюджета.
Току-що пуснахме писмо до госпожа Цачева малко възмутено, защото независимо кой го вкарва, трябва да мине през НСТС. Освен това такава важна норма - промяна на пенсионна система, не може да се вкарва през бюджета, това е нахалство, каза тя. Утре има извънреден Конфедеративен съвет, за да се решат няколко въпроса. Единият е този, другият - за премахването на класовете, каза тя.
КНСБ не приема намеренията на финансовото министерство за увеличаване на пенсионната възраст с една година от 1 януари, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му хората няма да приемат безропотно тези действия, а днес ще се вземе решение дали ще има протести и стачки. Лидерът на КНСБ потвърди, че синдикатите няма да отстъпят от заложените в споразумението срокове за вдигане на стажа и възрастта за пенсия. "Пенсионната система не може да бъде променяна всяка година. Тя трябва да бъде проектирана напред във времето, да не бъде изменяна от днес за утре", каза Пламен Димитров.


Бизнесът:
Няма друг шанс за пенсиите, но се заемат работните места за младите

Няма друг шанс да се увеличат пенсиите, освен да се повиши възрастта за пенсиониране и стажът. Това каза Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара пред Агенция "Фокус".
По думите му не случайно всички страни в Европа предприемат подобни стъпки, защото се задълбочават демографските тенденции.
Ако възрастта и стажът се запазят, пенсиите не могат да мръднат, просто няма средства. Нашето предложение отпреди година и половина беше да расте и стажът, и възрастта с по-малки стъпки. Това не се направи, отложи се възрастта да расте от 2021 г. и сега след година и половина се налага с по-големи стъпки, което естествено причинява неудобства, каза той.
По думите му от гледна точка на работодателите няма проблем добри работници, придобили висока квалификация в продължение на 30-40 години, да останат да работят още време, но стои въпросът с броя на работните места. Все пак се заемат работни места, не се освобождават и това поражда проблема за влизането на млади хора, но няма решение, което да е добро за всички, каза Камен Колев.
 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 75

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 110

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 65

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 153

Датата

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ