29 Май 2020петък23:39 ч.

"Женитба"

Класика

Вечните теми през ироничния поглед на Гогол в Театър "София"

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 1280

"Сега виждам какво значи да бъдеш комичен писател - най-малката доза истина и срещу теб се надигат, при това не един човек, а цели съсловия", отбелязва Гогол в писмо до своя приятел, знаменития артист М. Шчепкин по повод противоречивите отзиви за премиерата на пиесата "Ревизор". 

"Ревизор" и "Женитба" - творби, които иронизират две от вечните теми - за властта и за любовта и брака, имат по две представления до края на сезона в Театър "София". И двете са във великолепния превод на Христо Радевски.

"Женитба" в постановката на Елена Панайотова ще се играе на 21 май и на 13 юни. Сценография и костюми Николина Костова-Богданова, композитор Христо Намлиев, хореограф Росен Михайлов. Образите пресъздават Лора Мутишева, Михаил Милчев, Невена Калудова, Николай Върбанов, Илия Виделинов, Росен Белов, София Маринкова, Симона Халачева, Юлиян Рачков, Юли Малинов.

Екипът на спектакъла "Женитба" откри зад думите на Гогол, написани преди повече от век и половина, изключително актуални и съвременни герои и ситуации. Темата на пиесата предизвика сред нас бурни спорове, появиха се различни гледни точки за и/или против брака, за смисъла на женитбата и смисъла на избора. За това как, потънали в собствените си страхове, сме изгубили сетивата си да забелязваме другия, а това прави влюбването невъзможно. И когато оживяха нашите герои, се роди една приказка, но не за любовта. Една приказка за избора, за способността на човек да избира партньор в живота си. Една комедия за свят, в който винаги се намират сватовници, умело управляващи "пазара" от самотни мъже и жени и разсмиващи ни с невероятната си изобретателност. Една история за "малките" хора, които не посмяват да мечтаят и, хванати в капана на обществените предразсъдъци, се надяват единствено женитба да ги спаси от самотата им, споделя режисьорката Елена Панайотова.

Знаменитата комедия на Гогол "Ревизор" под режисурата на Бойко Богданов ни въвлича във впечатляващия свят на неговите разнолики герои, с техните смешни и тъжни характери. Един класически текст, който заживява с ритъма на днешния ни ден, за да нарисува вечното, повторяемото, смешното и тъжното в живота. "Ревизор" на Гогол днес е удивително съвременен. Нравственият упадък в налудничавия ни обществен живот е стигнал дотам, че на върха на пирамидата на всяка йерархична структура може да кацне някой фантастичен Хлестаков - пройдоха и празноглавец, и безоблачно да си я управлява и дои, смята режисьорът Бойко Богданов.

Сава Пиперов, Калин Врачански, Мария Сапунджиева, Невена Калудова, Пламен Манасиев, Михаил Милчев, Николай Антонов, Росен Белов, Юлиян Рачков, Николай Димитров, Николай Върбанов, Йорданка Любенова, Милена Живкова, Лилия Маравиля, Мартин Гяуров представят "Ревизор" на 22 май и на 21 юни. Сценографията и костюмите са на Петя Стойкова, музика Бойко Богданов, музикален ръководител е Данко Йорданов.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ