12 Юли 2024петък23:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вигенин: Бихме подкрепили закриването на американските бази след анализ на дейността им

автор:Дума

visibility 620

„Толкова глупости се чуха в този дебат, че не мога да си представя, че по такава сериозна тема, може да се говори по този начин. Господин Дренчев, много добре знаете, че не съм бил аз външният министър, който подписа това споразумение. В идеята да продължите с лъжите и манипулациите и да се опитате да представите БСП като някаква антинародна партия, си служите с инсинуации и манипулации. Поставяте една наистина важна тема, но за съжаление, както много често правите – и важните теми така ги поставяте и защитавате, че накрая ги обезсмисляте.“

Това заяви зам.-председателят на Народното събрание и зам.-председател на БСП Кристиан Вигенин по време на разглеждането в зала на проект на решение на „Възраждане“ за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

Социалистът изрази възмущение от аргументацията на народните представители от „Възраждане“ и призова за сериозност по темата: „Аз не разбрах например като говорим за достойнство, тук един от основните аргументи беше, че не ни плащат. Е, като ни плащат, ще имаме ли достойнство? Т.е. ако ни плащат, нямате против базите, каза един. Стигнахте дотам да обяснявате, не знам дали сериозно или в частта шеги и закачки в един толкова сериозен дебат, че нямате против да има тук американски бази, обаче и България да има в САЩ. Призовавам ви да бъдем достатъчно сериозни по тази тема“, каза Вигенин.

Той подчерта, че за БСП въпросът за националната сигурност стои на първо място и с оглед на това социалистите се опитват да търсят разумните решения, а не да търсят политически дивиденти, говорейки лъжи и глупости и създавайки страхове, каквито няма основание да има: „Част от нещата, които казвате, са разумни и имат логика, но вие ги обезсмисляте. Държите се като някаква „Атака“ от “АлиЕкспрес“. Ако погледнете мотивацията на „Атака“ от 43-ото НС, ще видите, че са го направили доста по-задълбочено и, ако това предложение беше внесено в подобен вид, сигурно щеше да предизвика по-съдържателен дебат“, обясни той.

Вигенин заяви, че БСП разбира притесненията на част от българското общество и ги споделят: „Част от тези притеснения са основателни, част от тях за предизвикани от неща, които чисто поради политически причини се говорят“, каза той и допълни, че само за тази година съвместните българо-американски съоръжения са планирали и ще реализират 24 учения, в които участват американски и български военни в страната и 15, които ще се проведат в чужбина, а всяко от тези учения се командва и от двете страни.

„Не знам как така говорите на едро и обвинявате в не знам точно какво висшите български военни, защото има съвместен комитет, който управлява тази база и той се състои от 13  висши военнослужещи от българска страна“, заяви Вигенин и изброи имената на хората, които участват в този  съвместен комитет.

Социалистът попита: „Вие смятате ли, че това са хора, които просто така ще стоят там, няма да знаят какво се случва, няма да пазят българския суверенитет и националните интереси на България, при положение че са се клели в името на България да я защитават с честта на пагона си? Аз лично не бих подценявал тези български генерали.“

Вигенин обясни, че освен това, този съвместен комитет има Изпълнителен комитет, който оперативно управлява базата. Там има 15 български представители, а Изпълнителен комитет има няколко подкомитета, които социалистът изброи: „Защо ги изброявам - защото в тези подкомитети, освен представители на българската армия, участват представители на други министерства. България участва в управлението на тези съвместни съоръжения до най-ниското равнище. И аз смятам, че тези хора, които участват в това управление, трудно можем да ги обвиним, че едва ли не са там да обслужват някакви чужди интереси“, каза социалистът и посочи, че до момента не е чул съществени доказателства, че това е така.

И даде пример: „Като казвате, че няма достъп, може би има някои части, които са закрити, но преди седмица, например, в една от тези т.нар. секретни американски бази, авиобаза “Безмер”, имаше ден на отворените врати. Който искаше, той отиде и видя за какво става въпрос.“

И се обърна към „Възраждане“: „Тук сега точно вие да ми говорите какво е била българската армия преди 1989 г., та вие се пръкнахте ония ден, а тази българска армия нашата партия я е правила в края на краищата. Така че недейте да си приписвате някакви заслуги. Когато ние сме управлявали, макар и в един друг период, е имало силна българска армия и ние знаем как се отстоява национална сигурност. Каквото и да се говори за онзи период, България беше сигурна държава, не влезе във война и хората живееха сигурно и не се притесняваха, че някой ще вкара България във война. По това отношение имаме традиции, които няма как да ни ги отнемете. Което е добро, трябва да се признае“, категоричен бе социалистът.

И обясни: „Не малко хора имат своите притеснения. Ние също имаме притеснения, че така урбулешката да се тръгне към закриване на тези съвместни съоръжения, само по себе си би било пробив в националната сигурност. Защото в момента една немалка част от националната сигурност е изградена около тези съвместни съоръжения и сътрудничеството със САЩ. Боеспособността на българската армия зависи в немалка степен в способността на българските военни да участват в тези учения и тези съоръжения не могат така да бъдат закрити от днес за утре. Г-н Костадинов, ако не са политическите дивиденти, които се опитвате да извлечете, Вие сте разумен човек и разбирате това“, каза зам.-председателят на БСП.

Кристиан Вигенин направи редакционно предложение да се изиска допълнителна информация за прилагането на споразумението и да се направи анализ на резултатите от досегашната им дейност: „Ние ви предлагаме следния разумен подход, защото ние не изключваме възможността, при необходимата и пълна информация, която получим, да подкрепим идеята за прекратяване на това споразумение в един разумен период. Но това не може да става с изпразнени от съдържание политически дискусии, а на база реална информация и след сериозен дебат.“

Обявяват кандидат-купувачите на "Виваком"

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 131

Плащаме до 10 лв. за чадър на морето

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 131

НАТО пуска военен коридор през България

автор:Дума

visibility 661

/ брой: 131

Левицата във Франция търси премиер

автор:Дума

visibility 604

/ брой: 131

Фантазии и шамани

автор:Александър Симов

visibility 659

/ брой: 131

Райски намерения по пътя към ада

автор:Деси Велева

visibility 680

/ брой: 131

В очакване на Конституционния съд

visibility 616

/ брой: 131

Датата - 12.07.2024 г.

автор:Дума

visibility 629

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ