12 Август 2020сряда22:01 ч.

Властта готви опасни промени в трудовия закон

КТ "Подкрепа" алармира, че поправките са отстъпление от правата на работещите

/ брой: 134

автор:Дума

visibility 506

Промените, които МТСП подготвя в Кодекса на труда, са в ущърб на работещите и са поредното отстъпление от вече извоювани трудови права. За това алармира КТ "Подкрепа" в становище до председателя на Националния съвет за тристранно сътрудничество Марияна Николова. Една от промените, както ДУМА вече писа, предвижда възможността за двойно увеличаване на извънредния труд - от 150 на 300 часа годишно. От синдиката припомнят, че още в началото на 2019 г. са направили аргументирани предложения за промени в КТ, но намират твърде малка част от тях в сегашния проект.

КТ "Подкрепа" не споделя мотивите на МТСП за възможността за удвояване на извънредния труд, че "тази правна възможност би била в интерес и на работодатели, и на работници". Синдикатът припомня, че ако работник иска да работи извънредно, то е защото цената на труда в България е много ниска. Според синдикалистите предложеният от правителството текст, според който извънредният труд може да се договори на браншово или колективно ниво, противоречи на основния принцип на колективното трудово договаряне. 

В промените на КТ е заложено поредно нарушение на европейското законодателство за  регламентиране на сумираното работно време, като периодът му се определя до 12 месеца за определени браншове и отрасли, но европейска директива ограничава това право до 4 месеца. 

Синдикатът е категорично против разпростирането на еднодневните трудови договори, вече превърнали се в часови, на други сектори и припомня, че още през 2015 г., когато бяха въведени тези "псевдотрудови договори, които не носят трудов стаж", са смятали, че те не са в полза на работещите. ЕК е изработила документ, с който да бъдат ограничени тези порочни практики. Междувременно злоупотребите, експлоатацията и недекларираният труд в сектор земеделие продължават да се разрастват, пишат от синдиката.  

"КТ "Подкрепа" е против начина, по който бе реализирана т.нар. реформа "Дянков" от 2012 г. за формиране и актуализиране на заплатите на държавните служители по трудово и по служебно правоотношение. "Резултатът е дългогодишен застой на възнагражденията, обезкървяване на институциите, увеличаване на средната възраст на заетите в тях. За пореден път се правят опити да се пенсионират насилствено заетите в администрацията, но не са създадени предпоставки тези работни места да станат привлекателни", категорични са от синдиката.

Георги Свиленски: Борисов да ни освободи от присъствието си

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 154

Прокуратурата замазва за проверката на "Биберон"

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 154

Ремонтът на трамвайна линия №5 скочи над 40 милиона лева

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 154

Работници край Долна баня се трудят при опасни условия

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 154

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 51

/ брой: 154

ЕС притеснен от втора вълна на КОВИД-19

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 154

Байдън избра цветнокожа за вицепрезидент

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 154

Над 200 ранени при протестите в Беларус

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 154

Кратки новини

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 61

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 49

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 54

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 57

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ