25 Октомври 2020неделя12:53 ч.

Влечения

/ брой: 53

автор:Веселин Стоянов

visibility 1260

Чудомир имал един много полезен навик. Обичал да си записва всичко, което го е впечатлявало. Един вид дневници, но по-особени. На страниците често ще прочетете не само дневните му размисли, но и много неща, които са го впечатлили. Така един ден той си записал мисъл на Халиф Али, зет на Мохамед. Та същият този Халиф Али казал: "В продължение на моя дълъг живот аз често забелязвах, че хората приличат повече на времената, в които живеят, отколкото на бащите си."
Класика! Не зная много за този Халиф Али, освен че бил зет на Мохамед и бил женен за дъщеря му Фатима. Но очевидно е важна фигура за исляма, щом го водят за четвърти халиф. Тук е важно другото - неговото наблюдение върху хората, защото очевидно е бил умен човек.
Не зная също колко е живял, но дори само това от познанията му за живота впечатлява. Той е прозрял, че човек повече е рожба на времето си, отколкото на традициите си. Както го е казал и нашият Апостол Васил Иванов Кунчев: "Времето е в нас и ние сме във времото. То нас обръща и ние него обръщаме." И тази мелачка - времето - на никого не дава прошка и мира.
Ето един пример. Тези дни полицията в Стара Загора арестува мъж на 39 години. Защото бил отворил лекарски кабинет, обзавел го с необходимите атрибути и лекувал болните в кв. "Лозенец" по всички правила на лекарското изкуство. Приемал ги, преглеждал ги, пишел рецепти, издавал болнични листове, давал направления за специалисти. Само дето лекарският кабинет бил в гараж, ама то днес какво не е в гараж, огледайте се само. Истинското занимание на човека било санитар в Университеската болница. При това бил и друг път арестуван за подобна дейност, но очевидно медицината го влече. Докато един ден негов пациент на 77 г. закъсал яко и влязъл в истинска болница. Така станало ясно с какво се занимава "мнимият доктор".
Втори пример, пак от Университетска болница, този път в Берлин. Там германски учени шест месеца провеждали експеримент и установили, че жените началнички изливали гнева си върху подчинените си главно заради сексуална неудовлетвореност. Статистиката безпощадно показала, че 27 от 100 скандала на работното място били причинени от опитите на жените да прикрият комплексите си за малоценност чрез викове и ругатни. Така служителите били успокоени, че крясъците, които получават, можело изобщо да не са свързани с тяхната работа.
Та тъй...
Вторият пример обяснява защо стават някои нещица по време на работата на Народното събрание. Особено когато на пулта е фамозната госпожа Цецка Цачева. Всъщност тя се опитва да бъде един Бойко Борисов във фуста, но нещата не стигат истинския образ. Представете си Него с пола и жакетче. Не върви някак си, моля ви се! Такава дама имаше и в предишните ръководства на парламента. Онази дама я наричаха Класната, а по онези години тя подражаваше на Командира. Ама пак не беше същото... Така ги влече хората.
Първият пример обяснява, че във втория пример нещата са в реда на нещата. Кой каквото го влече. Онзи там човечец го влече да бъде доктор и го прави. Забележете, в извънработно време на собствени разноски, пък и припечелвал, а парите отивали в родното стопанство. Е, стават и грешки с пациентите, ама те къде не стават. Той поне на 100 човека един ще бастиса. Докато при депутатите, особено сега, при управлението на ГЕРБ, постиженията по съсипване на държавата са сто на сто. Това ги влече тези хора. Да рушат и съсипват.
Ето, че Халиф Али, зетят на Мохамед, ще се окаже прав, дяволски прав. Само дето ще го допълним с реченото от Апостола. Аз лично не знам какво му стана на Времето, самият Живот се обърка. Наплодиха се безродници, може би и самото време е такова. Време на алчните, безогледните и хората без сърце, времето на разсипници и търгаши.
То обърна душите на онези, които живееха в сумрака на своето безочие.
Сега е време, по рецептата на Апостола, ние да го обърнем към светлите дни на Сътворението.
Иначе, защо да живеем в такива времена...

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 913

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 201

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 31

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 79

Бунтове и грабежи в Нигерия

автор:Дума

visibility 133

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 37

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 852

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1338

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 555

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ