Времето е храна
/ брой: 298
Домашно приготвената храна е издигната в култ от ценителите на добрата кухня не само заради неповторимия й вкус и завладяващия аромат. "Гозбите на мама" притежават уникалните свойства да бъдат онзи магнит, който събира цялото семейство на масата. Неоспорим е и фактът, че забърканата с любов манджа е най-полезната. Изглежда обаче, че хората все по-рядко залагат на ястията, лично сътворени от умелите ръце на стопанката на дома, а предпочитат да си вземат нещо готово от ресторанта или топлата витрина на най-близкия супермаркет.
Най-ново проучване сочи, че поръчките на храна за вкъщи са се увеличили двойно само за последните 12 месеца. Най-търсените "специалитети" - пицата и китайското, подсказват обаче, че данните изобщо не означават увеличаване на доходите на хората. Това не е и сигнал, че българката я мързи да готви. Съвременната жена е толкова уморена от няколкото "дини" под една мишница, с които се налага да се натовари, за да оцелее в жестокия мъжки свят на перманентната конкуренция, че няма време дори да мине край печката, камо ли да сложи тенджера върху нея. След 12-часови усилия в службата продължението следва в грижите за семейството. Гладни и уморени, децата и съпругът чакат... И поръчването на храна за вкъщи се превръща в ключ за добруването на фамилията. Въпреки че, за да се плати такава вечеря, често се харчат поне половината от изкараните през деня пари. И така продължава лутането в омагьосания кръг на многото ангажименти - колкото повече работим, толкова по-малко средства ни остават.
Обнадеждаващи обаче изглеждат твърденията на медици от чикагския университет Руша. Изследванията на специалистите установили, че колкото повече време човек отделя за готвене, толкова по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания. По-здрави се оказват онези, които си поръчват храна за вкъщи. Явно суетнята край печката наистина е вредна. Да живеят пиците и пилето по сечуански!