11 Август 2020вторник22:24 ч.

Всички обичат Перник?!

/ брой: 221

автор:Веселин Стоянов

visibility 150

"Министерският съвет одобрява 1,6 милиона допълнителни бюджетни кредити по централния бюджет за 2012 година в размер, повтарям, на 1,6 милиона, за неотложни и непредвидени разходи, свързани с преодоляване на последиците от бедствията, за град Перник" - пояснава пред министрите си на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, сочи публикуваната стенограма. И за да не остане никакво, ама никакво съмнение, Бойко Борисов самодоволно допълва: "Тъй като се има предвид, че вчера още 700 000 лева от политическа партия ГЕРБ от субсидията дарихме на Перник, за което сумата достигна 1 милион лева, просто". И съветва министър Томислав Дончев: "Дончев, когато провеждате срещата, го обяснявайте това на хората. БСП дадоха 15 000 лева. Значи обичта на ГЕРБ към Перник е 1 милион лева, на БСП е 15 000 лева". А самият министър по европейските фондове Томислав Дончев, който е командирован в Перник за два месеца, заключава доволно, че с тая сума за всички пострадали общини, не само за Перник, ще станат 16,6 милиона.
Е, случихме на Министерски съвет, на министър-председател и на министри случихме, направо да се чудиш за какво реват ония от Пернишко всеки ден по телевизора. Решенията са взети, парите са разписани щедро и един ден жителите ще ги получат. Вероятно преди изборите догодина. Щото ако ги вземат сега, може и да забравят кой им ги дава. А той не е кой да е, а същият Бойко Борисов, дето се кани пак да управлява. Яко, а, мнооого яко... Абе, разбира Бойко Борисов от избори, също както Цветанов разбира от вътрешни работи. Те двамата спокойно могат да четат лекции по света и хората да се дивят на балканските нрави и балканските мушмороци.
Някъде бях писал, че българите умират да броят несъществуващи пари. В случая става точно така. Борисов смята парите на БСП, слага насреща своите, и ето - победителят е ясен. Естествено това е ГЕРБ. С цял милион. Да ги питаш къде и кога го изкараха този милион? Ниви ли копаха, в заводите ли се трудиха, че тези пари да са техни. Тези пари са от държавната субсидия, която се полага на всяка партия, преминала изборния праг и заела места в парламентарната зала. Това извън заплатите на горките депутати и онези безотчетни 1500 лева на депутатска глава за дребни лакомства. От думите на Борисов остава усещането, че депутатите от ГЕРБ с мъка са късали от хляба си, за да помогнат на нещастните хорица от Перник и Пернишко. Което не е далеч от истината, защото знаем, пък и сме виждали, как тези депутати хвърлиха чутовен труд и разляха реки от пот да се вредят по топлите местенца в парламента. Вижте Яне Янев само! Неговата новосъздадена комисия за четири-пет месеца ще пръсне двеста-триста хилядарки да доказва хипотези и да пълни джобовете на консултанти и братовчеди с неясен произход.
Нейсе... Бях започнал да говоря за друго, а изведнъж в темата се пръкна Яне. Също като в живота.
Въпросът е с чии пари се правят даренията?! Моят отговор е еднозначен - с парите на данъкоплатците. С моите, твоите и на съседа пари, които партиите си разпределят по субсидии, за да могат да вършат политическата си дейност. Такъв е законът - добър или лош, да кажат юристите. За мен не е толкова редно в бедна държава като нашата да се харчат милиони за политическа дейност на няколко партии, които и без това са доказали, че никаква работа не вършат, та чак от Европейския съюз постоянно ни се карат, че изоставаме на опашката. Ама абсолютно никаква, щом се налага министър-председателят да праща цял министър от своя екип да поправя къщите на бедните хорица от Пернишко. Хубаво пращате цял министър, господин Борисов, ама пратете и малко пари, специалисти, техника. Иначе и на Томислав Дончев скоро ще прегреят бушоните. Не се фукайте с нашите пари, които влагате за угояване на партиите, ами вижте там как ще оправите бедствията и авариите, че в това ведомство аварията май е най-голяма. Самото ведомство е цяло бедствие.
Макар че цифрите по това перо - за партиите - остават световно неизвестни, предлагам да бъдат намалени наполовина. А събраната сума да запълни именно бюджеита за бедствия и аварии. И без това параментът харчи прекалено много, съпоставено с работата, която върши.
Знам, че в парламента ще се изсмеят на това предложение, но искам да припомня на премиера, че и в четирите годишни времена България никак не е защитена от бедствия и аварии. Да не говорим за прословутите магистрали, които скоро ще влязат в пълна експлоатация.
И тогава, ах тогава...
Такива работи...
 

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 24

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 23

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ