Ядем рекордно количество месо
/ брой: 279
По 32 кг месо и 15 кг месни продукти се падат на всеки българин през 2010 г., което е рекорд за последните 11 години. Това сочат анализи на "Меком" АД - Силистра, базирани на данни от Националния статистически институт (НСИ).
Най-малко месо българите са консумирали през 2001 г., когато на човек се падали по 21 кг месо и 10 кг месни продукти.
В момента страни като Германия, Франция и Италия имат средна консумация на месо и месни продукти от около 90 кг на глава от населението, докато Испания е своеобразен европейски рекордьор по този показател с над 110 кг. В Източна Европа най-много месо консумират в Сърбия - около 80 кг на човек. Гърците ядат по над 70 кг месо и месни продукти годишно, Румънците - над 60 кг, а Турция е последна сред съседите ни само с около 25 кг годишно.