04 Октомври 2023сряда14:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Френски танкове "Льоклерк" участваха в маневри на полигон в Смардан, Източна Румъния. 600 френски войници в северната ни съседка, които са част от бойна група на НАТО, тестваха готовността си на фона на продължаващата война в съседна Украйна. Президентът

На фокус

Ядреният риск от трансфера на оръжия за Украйна

Путин едва ли ще позволи разпад на Русия, но залозите на Америка и НАТО вещаят разрастване на конфликта в съседни европейски региони

/ брой: 21

автор:Юри Михалков

visibility 29

Юри МИХАЛКОВ


Войната в Украйна носи все по-отчетливо белезите на пряк военен конфликт не просто на САЩ срещу Русия, а и на Европа срещу Русия. Това на свой ред посява основателни страхове, че в един момент конфликтът ще премине на автопилот и в ядрен сблъсък, независимо че той може да се окаже и ограничен (по-малкото зло).

Вижте само решенията на САЩ и Европа за въоръжаването на Украйна с тежки оръжия. САЩ и Германия ще предоставят общо 45 свои танка, Полша 74 танка, след като вече бе дала на Киев 200 съветски танка Т-72, Франция, Канада и Испания също обещаха западни образци от този клас оръжия.  Впрочем, Киев се надява на поне 100 танка от 12 държави,  макар да си отваряла устата и за 300 танка.

Западът обаче въоръжава Киев не само с танкове. Украйна ще получи от същите САЩ и Германия 90 бойни машини за пехотата. Франция и Италия са близо до финализиране на  доставката на зенитно-ракетната система SAMP/T. Тежка техника са готови да дадат Словакия и Норвегия. А в. "Политико" пише, че до две-три седмици в НАТО ще започне обсъждането дали да се дадат и изтребители на Украйна.

Отделно внимание заслужава военната помощ на САЩ за Украйна, които всъщност са подстрекателите на войната там. Само в последния пакет от $2,5 млрд. влизат боеприпаси за ракетните комплекси, ПВО системи, бронетранспортьори. САЩ възнамеряват да прехвърлят в Украйна и ремонтно-евакуационни машини, които ще поправят танкове в полеви условия и ще ги извеждат от бойното поле за поддръжка, както съобщи СNN. Нещо повече, САЩ планират да увеличат производството на артилерийски боеприпаси с 500% в рамките на 2 години, довеждайки бройката до 90 000 снаряда на месец, твърди в. "Ню Йорк таймс". Подобни нива не са виждани от Корейската война. Така, според военните стратези на Запад щял се компенсира недостигът, причинен от войната в Украйна, и ще се създаде резерв при бъдещи конфликти.

И още един щрих  

Както писа в. "Адевърул", в Румъния започва подготовката за прегрупирането в страната на 101-ва въздушнодесантна дивизия на САЩ, която е една от най-мощните в света. Дивизията (между 10 000 и 15 000 войници) трябва да бъде готова за действия при необходимост в страна, която е съседка на Украйна.

Руската страна показва учудващо спокойствие от струпването на оръжия срещу нея, което отстрани изглежда чак подозрително.  Нейни и чужди експерти контрират, че страната разполага с 1000 танка (дори украинския президент Зеленски призна това). Оръжията ще се задействат най-рано март-април, защото не всички са налични, а и трябва време за обучение на украинските войници. Въоръженията не са толкова страховити, уязвими са за руските оръжейни системи. Те не са и толкова нови и фактически едва ли кардинално ще променят нещата на фронта.

И все пак мащабът на западната подкрепа за Украйна и на конфронтацията срещу Москва (не само военна, но и икономическа, идеологическа, дипломатическа, информационна, психологическа) подсказват, че САЩ и Европа са заложили твърде много в сблъсъка срещу Русия, както се изрази първият й дипломат Сергей Лавров. По думите му тече процес на създаването на световна коалиция срещу Русия по команда на Вашингтон. Друг е въпросът дали това се получава на 100%. Целта е Русия да бъде удряната във всички кътчета на земното кълбо, в цялостната тъкан на отношенията й с други държави, международни организации и форуми, та чак в културата и спорта. 

И все пак какъв е залогът на Америка и Запада? При всички случаи те воюват в Украйна, не за да оцелеят или и да не бъдат покорени. Пред в. "Известия" военният експерт Виктор Литовкин поясни, че задача на сегашното въоръжаване на Украйна е да продължи спецоперацията, а Русия да бъде принудена да изразходва икономически, финансови ресурси, човешки потенциал. Задачата е да се направи така, че не Украйна да победи, макар те на всяка крачка да говорят за това. Ясно е, че да се победи една ядрена държава е невъзможно. Целта е да се проточи операцията, за 

да бъде разорена Русия. 

Литовкин добави, че западните оръжия за Украйна вървят по формулата "да се храни кучето, за да не умре, но и да лае силно".

Именно заради този залог пред в. "Берлинер моргенпост" германският председател на ЕНП Манфред Вебер призова страните от ЕС да преминат към военна икономика. Пак заради този залог бившият шеф на ЦРУ ген. Дейвид Петреъс призова НАТО да влезе в Украйна, ако тя започне да губи войната.  Това не бива да учудва. Не случайно ирландският евродепутат Мик Уолъс написа наскоро в Туитър, че НАТО е била създадена от САЩ, за да обслужва американския империализъм. 

Същата роля вече изпълнява и ЕС. Пак заради този залог има опасност конфликтът да излезе извън границите на Украйна и да се засегне съседната й Централна Европа, както прогнозира пред БСТВ експертът от БАН по киберсигурността доц. Златогор Минчев. Случайно ли Пентагона се активизира и в Румъния? Доц. Минчев и колегите му вещаят конфликтът да стигне и до отношенията на страната ни с РС Македония и Сърбия. 

Целта на САЩ В Украйна е да се нанесе стратегическо поражение на Русия, казват във Вашингтон, откъдето пригласят и в Европа. И в двата полюса са убедени, че Москва "заслужава" това, защото нейната геополитическа ценност не е евроатлантическата еднополюсност, а плурализмът на развитието. Защото не иска заплахи по границите си, държи на суверенитета си и води независима политика. Защото Путин не позволява на хищниците в бизнеса за разръфат руските богатства и държи на равнопоставен бизнес и междудържавните отношения. И не на последно място, защото е срещу етническата омраза, демонстрирана срещу нея от Украйна и Запада като цяло. Сергей Лавров след африканската си обиколка миналата седмица заяви, че "мнозина в света симпатизират на Русия и гледат на нея като на защитник на правдата и справедливостта".

Въпросът е какво 

"стратегическо поражение" 

би задоволило нарцистичния хегемонизъм на САЩ.  Дали мир в Украйна по западна формула? Дали падането на Путин до президентските през март 2024 г. или пък непреизбирането му? Дали пък натовско нахлуване в Украйна? А може би разорение на Русия, чак до нейния разпад?

Ходът на войната ще зависи от предстоящите догодина  президентски вотове в Русия и в САЩ. Преизбирането на Байдън най-вероятно ще означава, че войната ще продължи чак до 20 януари 2029 година. 

Това може наистина да засили рисковете за разорението на Русия, особено ако се затегне примката на тоталната й изолация. Путин обаче едва ли ще повтори грешката на Горбачов  и ще допусне страната му да изпадне до просия и разпад. Последният му коз ще остане ядрената заплаха, за която наскоро предупреди шефът на Думата Вячеслав Володин. Ето дотам могат да доведат последните решения за ударното въоръжаване на Украйна, които много вероятно е да не са последни.  

И понеже за Русия войната в Украйна е съдбоносна, а за САЩ е само себичен нагон за хегемонизъм, руската ядрената заплаха едва ли ще се възприеме еднозначно осъдително и наистина може да свърши работа, без задействането (или поне частично задействане) на ядрени оръжия.   


Пълноправни участници 

Секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев заяви на среща в Санкт Петербург, че САЩ и НАТО вече са станали пълноправни участници в конфликта в Украйна и продължават да водят прокси война срещу Русия. ДЗападът води кампания срещу РусияУ, използвайки марионетния киевски режим, каза той. По думите му днешните събития в Украйна са резултат от дългогодишната подготовка на САЩ за хибридна война срещу Русия, а целта е да се предотврати формирането на многополюсен свят. Патрушев смята също, че прокси войната срещу Русия няма да спре, дори след края на горещата фаза на конфликта.


Нов етап

Правителствените анализатори на САЩ нарекоха доставката на танкове за Украйна най-малко важният етап от трансфера на оръжия, пише "Ню Йорк таймс". "Обещаният малък брой танкове е най-малко важната част от това", каза анализаторът Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в Центъра за военноморски анализ. Бронираните превозни средства и артилерията ще станат най-важните доставки от Запада за Киев. Армията на Украйна на новия етап от конфликта може да използват и координирана атака от различни видове войски, включително пехота, танкове и артилерия. Подобна стратегия е в основата на военните операции на американската армия, твърди изданието.

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 178

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 207

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 159

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 191

Датата - 04.10.2023 г.

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ