08 Юни 2023четвъртък01:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Снимка ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Явор Божанков: Решени сме да върнем доверието в правосъдието

Промените в съдебната система не са самоцел, а начин да рестартираме държавата и да се справим с корупцията, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 18

автор:Юлия Кулинска

visibility 25

Интервю на Юлия КУЛИНСКА


- Г-н Божанков, една от "червените линии", от които БСП заяви категорично, че няма да отстъпи, е реформа в съдебната система. Кои са основните промени, за които настояват социалистите?

- Основните промени, около които всички коалиционни партньори се обединиха, са закриване на специализираните съд и прокуратура, смяна на състава на Висшия съдебен съвет, реформи в КПКОНПИ, обжалваемост пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство и др. БСП предлага да може да се обжалват само отказите за започване на разследване срещу главния прокурор и административните ръководители в прокуратурата, както и за полицейско насилие.

Промените в съдебната система не са самоцел. Те не са част от някаква политическа игра, битка за власт и надмощие. Става дума за промени, които да рестартират държавата, да променят посоката, да ни позволят да се справим с корупцията, която е причината за ниските заплати, мизерните пенсии и липсата на какъвто и да е реален икономически растеж. 

От години БСП има готов пакет от законодателни и конституционни промени, които да освободят съдебната власт от корпоративен и политически натиск. 

По време на дискусиите за съставяне на правителство беше постигнато съгласие между "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България", че трябва да има законодателство, което да уреди последиците от санкциите по глобалния закон "Магнитски", както и че трябва да има закон за несъстоятелността на физически лица. Единодушие имаше и за това, че трябва да бъде отложено действието на Единната информационна система на съдилищата и на Единния портал за електронно правосъдие, докато не бъдат преработени така, че да отговарят на нуждите на всички участници в процеса.

Разбира се, не на последно място, настояваме и за смяна на главния прокурор Иван Гешев. Колкото повече се отлага въпросът за оставката му, толкова повече поражения за съдебната власт ще има. Но името на главния прокурор не е важно, важно е да има съдебна система, която да не му позволява да бъде "държава в държавата".

Решени сме да върнем доверието на гражданите в българския съд и прокуратура и да гарантираме реално върховенство на закона.

- Как ще коментирате заявената оставка от шефа на Антикорупционната комисия Сотир Цацаров. От какво е провокирана тя?

- Сотир Цацаров ще напусне КПКОНПИ, когато оставката му бъде гласувана в Народното събрание. Тя е без мотиви. Те вероятно ще станат ясни в пленарна зала.

Новината дойде на фона на информацията, изнесена от премиера Кирил Петков, че Цацаров е с отнет допуск до класифицирана информация. От думите на министър-председателя стана ясно, че председателят на антикорупционното звено се е провалил при контрола за надеждност, извършван от ДАНС. 

- Съветът на управляващата коалиция реши, че специализираните съд и прокуратура се закриват, а КПКОНПИ се разделя на две отделни комисии. С какво ще се занимават те? 

- Коалиционният съвет разгледа и прие на свое заседание, че КПКОНПИ ще се раздели на две отделни структури, като и двете ще се управляват от колективни органи, както е в момента. Едната ще има разследващи функции и на нея ще се разчита в борбата срещу корупцията. Предстои да стане ясно дали тя ще разследва политици и дали ще отвори стари случаи, за които още не е изтекла давността. 

Другата структура ще се занимава с отнемането на незаконно придобитото имущество. 

- От прокуратурата заявиха, че закриването на спецправосъдието ще доведе до прекратяване на дела. Какво ще се случи с тях? 

- В коалиционното споразумение ясно е разписано, че при закриване на спецправосъдието изрично ще се уредят последиците за заварени производства, така че да не се стига до тяхното преждевременно прекъсване или забавяне. Драма няма. Делата, които са започнали в спецсъда, ще бъдат довършени в най-кратки срокове. Делата, които не са образувани, най-вероятно има такива, ще получат нов тласък да могат да бъдат разпределени много бързо. 

- Партиите от управляващото мнозинство представихте обща декларация в НС, с която призовахте главния прокурор Иван Гешев сам да си тръгне. Кои са основните аргументи за искането на депутатите от ПП, БСП, ИТН и ДБ той да напусне поста си доброволно?

- През последното десетилетие сме свидетели на пълната липса на ефективно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура. Корупция по високите етажи на властта, олигархични зависимости на институциите. Българските граждани изгубиха доверие в правораздавателните институции и във върховенството на закона. 

Чрез доброволната си оставка Иван Гешев трябва да поеме отговорност за своите действия и да даде възможност на прокуратурата да изпълнява функциите си в защита на публичния интерес. 

- Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че се подготвя механизъм за отстраняването на главния прокурор. Какви промени в законодателството са необходими, за да се случи това?

  • Управляващите обмислят въвеждането на механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, ако срещу него има разследване по данни за извършено престъпление. Това е в съответствие с препоръките от страна на Венецианската комисия. Обмисля се и вариант да се определи разследващ магистрат, който да извършва проверки по отношение на действията на главния прокурор, за които има данни, че са престъпление. Също така на 8 февруари предстои Конституционният съд да реши дали министърът на правосъдието може да иска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Факт е, че без промени в Конституцията голяма част от проблемите не могат да бъдат решени.

ЯВОР БОЖАНКОВ е роден в Горна Оряховица. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност право. Председател на Асоциацията на рециклиращата индустрия в България. Съосновател и член на сдружение "С вяра в доброто". Носител е на наградата "Достойните българи". Работил е като юрисконсулт в "Крис-Р" ЕООД. Народен представител в 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС. Секретар е на ПГ "БСП за България". Член е на комисиите по конституционни и правни въпроси и по околната среда и водите, както и на подкомисията за наблюдение и анализ на законодателството в съответствие с принципите и нормите на ЕС и международните норми за защита на правата на човека и основните свободи и за анализ на правните последици от решенията на Конституционния съд. Женен, има две деца.


КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 389

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 298

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ