12 Април 2021понеделник07:59 ч.

Йотова: Недопустимо е страни като България да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци

Евродепутатът социалист настоява за специален статут на страната ни и облекчения при квотите за разпределение на търсещите убежище

автор:Дума

visibility 1511

"Идеята на някои европейски лидери за създаване на т.нар. "центрове за административно задържане на мигранти" в страни от външната граница на ЕС е безумна", заяви българският евродепутат Илияна Йотова в пленарна зала на Европейския парламент. Тя добави, че е недопустимо страни като нашата да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци. "Това не само че не решава проблемите, а ще ги задълбочи още повече", подчерта Йотова. В изказването си тя заяви, че подходът трябва да бъде напълно различен - държавите от външната граница на ЕС трябва да бъдат облекчени и да се ползват с особен статут при разпределението на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди. Острата дискусия се разви в пленарната зала на ЕП между българския евродепутат и представител на крайнодясната британска популистка партия на Найджъл Фараж, известна с радикалната си политика спрямо миграцията. ЕП обсъди предложението на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави членки на ЕС. Един от авторите на това предложение е и зам.-председателят на парламентарната комисия Илияна Йотова. "В последните дни много се коментира какъв брой мигранти да приеме всяка държава членка. Каквато и цифра да се определи обаче, ще бъде без значение, ако не изработим постоянен и задължителен механизъм за преместване на бежанци. Всички сме свидетели, че т.нар. Дъблински регламент се провали и на практика вече не се прилага", каза Илияна Йотова. Тя напомни, че редица държави членки са спрели да регистрират мигрантите, защото им липсват средства и ресурси. Днес Европейската комисия обяви нови мерки и увеличен брой на мигрантите, които ще бъдат преместени. "Имаме огромна нужда т.нар. "горещи точки" да заработят не само в Италия и Гърция, но във всички държави членки от външната граница на ЕС", каза още българският евродепутат и подчерта, че в тези "горещи точки" националните власти ще бъдат подпомагани от Европейската агенция по бежанците (ЕАSО) и Фронтекс. "Така по-бързо и по-сигурно ще може да се разграничи кой е просто икономически мигрант и кой наистина бяга от война", поясни Йотова. В заключение тя заяви, че всички тези мерки няма да имат съществени резултати, ако Европа не се намеси активно при разрешаването на конфликтите в държавите, от които идват мигрантите и бежанците.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ