20 Октомври 2021сряда15:05 ч.

Йотова: Срещу България, Румъния и Хърватия се прилага двоен стандарт

Балканите са сложен регион - там конфликтите се раждат бързо и никога не затихват напълно. Нека не си играем с огъня, заяви Илияна Йотова пред Еврокомисията и евродепутати на обсъждане за бежанците и Шенген

автор:Дума

visibility 2406

"Необходимо е засилване на службите за сигурност и граничните органи при стриктно спазване на човешките права и международните договори", заяви Илияна Йотова в пленарна зала на ЕП в Страсбург. Евродепутатите обсъдиха с еврокомисар Аврамопулос и холандското председателство на Съвета на ЕС спешните въпроси, свързани с бежанците, контрола на външните граници на Съюза и бъдещето на Шенген. "Има опити Балканите да бъдат превърнати в буферна зона за бежанци между "шенгенска" Европа и транзитните държави като Турция", алармира Илияна Йотова по време на дебат в пленарна зала на Европейския парламент. "Гърция не трябва да бъде превръщана в гето за бежанци, защото това ще има катастрофални последици за Балканите", заяви Илияна Йотова пред еврокомисар Аврамопулос и колегите и евродепутати. Дни по-рано в пресата се появиха съобщения, че се предвижда Гърция да бъде на практика отцепена от Шенгенското пространство, след като преди това в някои национални столици в ЕС прозвучаха обвинения към Атина, че не може да спре бежанските вълни. "Вместо това, Европейската комисия трябва да спре да бави приемането на регламента за охрана на външните граници. По-големият проблем обаче е, че срещу България, Румъния и Хърватия се прилага двоен стандарт, защото те остават извън обхвата на новата европейска агенция", подчерта българският евродепутат. "Бежанският натиск по нашите външни граници е европейски, а не гръцки проблем. Атина не е виновна, че споразумението с Турция не работи", допълни Илияна Йотова. В края на миналата година ЕС подписа споразумение с Анкара, според което турската страна се ангажираше да спре наплива на бежанци към европейския континент. Мнозина политици в ЕС критикуват турските власти, че не изпълняват поетите ангажименти. Междувременно евродепутатите са сериозно обезпокоени за бъдещето на Шенгенското пространство, след като редица държави въведоха контрол по вътрешните граници на ЕС. "Вместо солидарни решения ставаме свидетели на сепаратистки съюзи на държави членки без реакция на Съвета; нови стени и огради и опити за разрушаване на Шенген. Обсъжда се промяна на Дъблинския регламент, но не се говори, че ще се премахне клаузата за първа държава на прием", заяви Йотова. Българският евродепутат бе сред първите, поискали да отпадне изискването държавите членки на първи прием в ЕС да носят отговорност за бежанците, навлезли на негова територия. Йотова се обърна към еврокомисар Аврамопулос с думите: "Балканите са сложен регион - там конфликтите се раждат бързо и никога не затихват напълно. Нека не си играем с огъня!" Дебатът се проведе в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург месец преди Европейската комисия да предложи промяна в т.нар. Дъблински регламент, която се очаква да бъде обявена през март. Събитията от последните месеци и огромният бежански натиск към ЕС накараха екипа на Жан-Клод Юнкер да избърза с промяната на Дъблинския регламент, която първоначално беше обявена за средата на т.г.

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 301

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 297

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 299

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ