02 Юни 2023петък12:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

ЮНЕСКО спасява българската природа

Национален парк Пирин минава под закрилата на международната организация

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 935

От миналата седмица допълнителни 12 000 хектара високопланинска зона в Пирин, с богато биоразнообразие и запазен ландшафт, са световно природно наследство на ЮНЕСКО, съобщи "Дойче веле". С добавената площ територията на защитения парк става 36 000 хектара и на практика обхваща цялата планина без две зони за ски. Национален парк Пирин е в списъка на Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура от 1983 г.
Въпреки че българската система от паркове и резервати е от 1931 г. и е сред най-старите в Европа, страната е на предпоследно място по дял на защитени зони - едва 5%. Затова пък е с най-много наказателни процедури в ЕС за унищожаване на биоразнообразието - 12. За сравнение наказателните процедури във всички останали нови членки на ЕС са общо 4.
"ЮНЕСКО спасява от ново ужилване българската природа - казва Тома Белев, председател на Българската асоциация на природните паркове. - Но навикът да се съхранява, а не да се съсипва природа, е загубен", смята той. Експертът дава конкретен пример с бюджета на най-стария парк на Балканите - Витоша. "50 хил. лв. е държавното годишно финансиране за парка. А на Витоша има повече растителни и животински видове, отколкото в цяла Холандия - казва експертът. - Няма развита икономика в света, която да не се стреми към по-висок дял на опазваните територии", продължава Белев. Той уточнява, че правилото е - колкото по-развита икономика, толкова повече природа. В световен мащаб средният процент на съхранявана природа е 12%. Средно за Европа опазваните райони, включително и за европейската част на Русия, е 17%. А всичките страни - членки на Г-20, са обявили 10% от териториите си за защитени. Лидер е Германия с 57% защитени площи, Япония е с 30%. Дори и в новите икономики като Китай и Бразилия, където се предполага, че икономическият растеж е над всичко, природата не е пренебрегната. И защитените зони са с 2-3 пъти по-голям дял от този в България.
Белев смята, че парковете и резерватите у нас са пострадали най-сериозно от строителния бум. Според експерта най-драстичните примери са застрояването на националния парк Пирин със ски зона Банско, опитът за закриване на природния парк Странджа през 2006 г., както и съдебното решение, което заличи защитената местност Камчийски пясъци на брега на Черно море. Тежко пострадала е и Витоша. Частният проект, унищожил част от каменните реки, известни като морените, предвижда почти осемкратно разширяване на площта на съществуващите ски писти край Алеко. А заплахата от незаконно застрояване не е преминала.

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ