22 Септември 2019неделя07:33 ч.

За дълга и неговото обсъждане

/ брой: 45

автор:Юрий Борисов

visibility 1416

Най-позитивното в разгорещените спорове около дълга е, че обществото започна да говори за пари. Който дори малко се интересува от публичната атмосфера в зрелите страни знае, че в тях темата "пари" е основна. Защото без пари няма производство, няма добър стандарт, няма социална справедливост, няма сигурност, няма суверенитет. Разговорът как да се акумулират пари е фундаментален.
У нас обсъждането на парите е въпрос тясно специализиран, натикан някъде в ъглите на общественото съзнание. Изскача като интересен само когато се питаме кой колко е откраднал. А и по този въпрос отговорите са никакви.
Не знам дали стана ясно, но голяма част от тези 16 милиарда лева, които нажежиха страстите, трябва да се вземат. С тях се погасява взет дълг и се финансира дефицит. Който е против това, в същност е против държавата да обслужва задълженията си и е "за" стягане на коланите. От какво да стягаме - от заплати, от пенсии, от социални програми, от образование, от наука, от какво? Въпросът "Колко е тази голяма част?" има различни отговори. Едни авторитетни изчислители твърдят, че е 10-12 млрд, други - че сумата е по-голяма от 16 млрд. Спорът е съществен, но той е в ръцете на макроикономистите. 
Важно е проблемът да се вдигне на по-високо равнище. Кога България ще вземе заем, с който не просто ще връща стари дългове и ще си дофинансира бюджета, а ще направи нещо за икономиката си? Засега това се споменава, но само по принцип, като мъгляво пожелание.
Ако нещата бяха в мои ръце, щях да заделя няколкостотин милиона евро за създаването на суперферми. Ферми за агнета, биволи, свине, птици. Това са бързо оборотни стоки. Щях да размърдам българската дипломация за реализацията на част от продукцията. Известно е например, че арабите ценят повече нашето агнешко, отколкото австралийското. А и не знам защо трябва да ям полски яйца вместо български. Продукцията от тези ферми може и трябва да влезе в пазарна борба с чуждите стоки, които ни заливат. Може би най-важният въпрос, който ще решат тези нови предприятия, е създаване на работни места за хора с ниска квалификация. Защото проблемът у нас с безработицата сред този контингент е страшен. Говорят, че има села, в които работа има само кметът.
Някои мъдри политици ще кажат, че държавата не може да се занимава с прасета и кокошки. Защото си има по-важна работа. Освен това е "лош стопанин". Тогава нека държавата да направи тези предприятия, да ги стабилизира и да ги продаде. За да си връща заема, с който ги е създала.
Моят инвестиционен ум за толкова стига. Архиважният въпрос е дали държавата има мъдрост и зрялост да прояви свой собствен инвестиционен ум. Без него всички разговори за дългове и пари ще бъдат преливане от пусто в празно. За някои ще бъдат подготовка за далавера, за други пиар, но за народа ще бъдат безсмислени.
Може би си струва след 25 години спускане по пързалката да заговорим за парите така, както говорят богатите страни. За да станем ако не богати, то поне поносимо бедни.

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 439

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 626

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 519

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 419

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 331

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ