10 Юли 2020петък00:25 ч.

За два месеца България е усвоила 750 млн. евро от фондове заради коронавируса

автор:Дума

visibility 2706

За два месеца България е успяла да усвои около 750 милиона евро от европейските структурни и инвестиционни фондове. Парите са мобилизирани за борба с икономическите и социалните последици от коронавирусната епидемия. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия до медиите.

Това е малко над 10% от средствата по фондовете от политиките за сближаване на ЕС за настоящия програмен период. Общо средствата възлизаха на 7.4 млрд. евро. Преди да избухне пандемията от коронавирус неусвоеният ресурс от тях беше в размер на 812 млн. евро. В средата на март Европейската комисия даде право на страните членки да пренасочат неусвоените средства от еврофондовете за борба с коронавируса и последиците от него, напомня Медиапул.

България е пренасочила 20 млн. евро от фондовете на  политиката на сближаване, за да се помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация свързана с коронавируса, съобщи ЕК.

Средствата са отишли за ново медицинско оборудване от най-висок клас и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на 377 респиратора, над 2 милиона защитни маски за лице, 177 000 теста и около 140 000 други медицински консумативи.

Освен това около 42 000 възрастни, хора с увреждания и такива, изложени на риск, получават ежедневно подпомагане в домовете си чрез услугата "Патронажна грижа", чрез която се доставят храна, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата.

Част от средствата са отишли за допълнително възнаграждение на 14 000 медицински и немедицински персонал, който е бил на първа линия в борбата с коронавируса.

Допълнителен ресурс в размер на 130 милиона евро ще бъде инвестиран в подкрепа на схеми за временна и субсидирана заетост.

Още 327 милиона евро са мобилизирани за осигуряване на финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия, както чрез безвъзмездни средства така и чрез специални схеми за гарантиране на заеми, се казва още в съобщението на ЕК.

150 милиона под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в малките и средните предприятия ще бъдат направени при по-благоприятни за частния сектор условия.

 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ