20 Януари 2021сряда03:11 ч.

Ада тепе

Акценти

За концесиите вината е на властта, не на фирмите

/ брой: 223

автор:Велиана Христова

visibility 785

В публикацията "Геноцидът над науката пак е в ход" (9.11.2020 г.) посочих две от причините за недофинансирането на публичните сектори у нас - ниският процент от БВП, който се разпределя чрез бюджета (един от най-ниските и много по-нисък от средното за ЕС), и политиката на концесиите върху добива на подземните ни богатства, от които в хазната влизат малко пари в сравнение с добитите печалби. Като пример бе дадена канадската компания "Дънди Прешъс Металс", добиваща злато у нас. Данните за добитите у нас - 154 400 унции злато за 9 месеца, са от собствения й отчет от това лято, а е цитиран и официален доклад на Сметната палата, която прави категоричен извод  за загубите за България. След публикацията пресаташето на фирмата реагира, че е посочена единствено "Дънди Прешъс Металс", а имало общо десетина такива фирми. Съжаляваме, ако публичните данни с нещо са разтревожили компанията, но темата на публикацията бе престъпното нефинансиране на науката у нас, а за концесиите бе даден просто пример. "Дънди Прешъс Металс" оповестява публично данните за дейността си, затова и може да бъде цитирана. Разбира се, като всяка фирма, тя има производствени разходи, които  се приспадат от печалбата, финансира и проекти, но това е друга тема, по която ДУМА вече писа. Грешната концесионна политика на властващите правителства у нас, установена и от Сметната палата, не е проблем на "Дънди Прешъс Металс", а на екипите на премиера Борисов. Това е казано в публикацията. С което, разбира се, не призоваваме канадската компания да следва примера на други фирми и да укрива информация за дейността си.

Коректно е да посочим и кратката информация за инвестициите на "Дънди Прешъс Металс" в образованието, изпратена ни от фирмата. В нея се казва, че от 16 години образованието у нас е сред приоритетите на компанията на територията на общините, където работи, и на национално ниво. Сътрудничеството с университети, средни учебни заведения и научни институции е заложено в Политиката за инвестиции в обществото, която не е само стратегически документ, а реален пример за взаимодействие с резултати, които имат стойност както в национален, така и в международен план. Един от най-успешните проекти е Частната профилирана гимназия с чуждоезиково обучение "Челопеч", на която "Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД е собственик. Тя е създадена през 1995 г. съвместно от ръководството на рудник "Челопеч" и община Челопеч и до днес продължава да е сред първите три училища по успех в Софийска област и сред 50-те най-добри в страната. Дружеството финансира изцяло училището (вече с над 10 млн. лв.), което е с най-модерната база в София област, като приход му е само таксата от 500 лв. за учебна година. Компанията има дългосрочна програма "Подкрепа за развитието на местните общности", с която подпомага образователни инициативи на детски градини и училища в общините Челопеч, Чавдар, Златица, Пирдоп и Крумовград. Те си партнират с осигурената от "Америка за България" дейност на фондация "Заедно в час". "Дънди Прешъс Металс" е поела отговорността да подкрепи Професионална гимназия "Златица", чрез модернизиране на базата и осигуряване на учебни практики.

Компанията има летни стажове за около 100 ученици и студенти годишно, изпълнява проекти за квалификация на кадрите си - в сътрудничество с Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, Софийския университет, университети в Белгия и Канада. Работи с учени от Националния археологически институт с музей към БАН по проучването на най-стария рудник в Европа - Ада тепе до Крумовград, като за целта е вложила над 10 млн. лв. 

"Устойчиво бъдеще може да има само с образовани и можещи хора. Ние подпомагаме създаването именно на успешните хора на България", казват от компанията.

Само 500 аптеки работят с електронни рецепти

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 13

БСП създава обединение срещу ГЕРБ за честен вот

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 13

БНБ очаква по-високи лихви по кредитите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 13

КЕВР разреши на "Еврохолд" да купи "ЧЕЗ Разпределение"

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 13

Ръст в производството на сирене с палмово масло

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 13

Европейците убедени: Китай изпреварва Америка

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 13

Харадинай иска референдум за обединение с Албания

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 13

ЕК: 70% европейци ваксинирани до лятото

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 13

НИМ открива годишната си изложба

автор:Велиана Христова

visibility 116

/ брой: 13

2021-ва - година на втория шанс?

visibility 148

/ брой: 13

Ще има ли София планетариум?

автор:Деси Велева

visibility 124

/ брой: 13

Безработица по стар сценарий

автор:Ева Костова

visibility 132

/ брой: 13

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ