30 Октомври 2020петък09:04 ч.

Искам думата

За някои дреболии, които не са дребни

/ брой: 181

visibility 938

Крум ВАСИЛЕВ

Червената петолъчка като партиен символ е забравена; червената роза като партийна емблема - преправена; партийната книжарничка отдавна е закрита - все дребни неща. Струва ли си да се пише по тях преди конгрес, който ще се занимава с наистина големи, жизнено важни за партията и държавата проблеми? Струва си, ако БСП е вярна на същността си, на традициите си, на най-характерната своя черта - идейността.

Най-сигурното средство да бъде отслабена, размита, разбита нашата партия е деидеологизирането й. А то от години се прокрадва, понякога даже в противоречие с ясни уставни положения.

Разгърнете партийния ни устав (ако можете да се снабдите с него, което не е лесно) и още на първата му страница ще прочетете, че освен червеното знаме, символ на БСП е и "Червена петолъчка - исторически символ на борбите и на жертвите, дадени от партията". Става дума за онази простичка петолъчка, която ремсистите и ремсистките се осмеляваха през фашистко време да рисуват по стените и понякога заплащаха с живота си за това. Същата онази кървава петолъчка, която садистите жандармеристи изрязваха върху челата на заловени партизани и партизанки, преди да ги разстрелят.

Този партиен символ от години практически изчезна от партийния живот. Събитие би било на партийна манифестация, на събрание, редом с червеното знаме да се появи червена петолъчка. Тя просто е забравена и по този начин е пренебрегнат потенциалният идеологически заряд, който носи.

По-различна е съдбата на другия уставен символ на Българската социалистическа партия - червената роза, сегашната ни партийна емблема. Тридесет години изминаха от онзи нерадостен ден на 1990 г., в който делегатите на последния конгрес на БКП трябваше, наред с преименуването на партията, да утвърдят заменянето на сърпа и чука като нейна емблема с червената роза. Твърде неравностойна замяна, но тя се налагаше. Гласувахме за нея със свити сърца и по съвет на един от делегатите се заричахме в тях да запазим сърпа и чука. В устава обаче залегна следният текст: "Емблема - червена роза със зелени листа на бял фон и надпис с червени букви БСП".

А как е на практика? В употреба са два варианта на емблемата. И двата доста далече от записаното в устава. При първия вариант (той може да се види в ДУМА на стр. 1 от броя на 9 септември т.г.) е потребна силна фантазия, за да се разчете в него роза. Във втория вариант (той може да се види изрисуван на трибуната в голямата зала на "Позитано" 20) червената роза е заменена с няколко крайно произволни щрихи. И най-буйната фантазия не може да ги оприличи на роза.

Ще бъда погрешно разбран, ако се сметне, че пледирам за натуралистично изображение на роза. Изображението задължително трябва да бъде артистично и да въздейства именно като червена роза, символ на червената партия. Емблемата губи смисъл, ако е превърната в абстрактна драскулка, която не говори нищо, камо ли да въздейства емоционално. Емблемата на БСП трябва да си намери майстора. За тази цел обикновено се прибягва до конкурс. Конкурсът обаче изисква пари, а в нашата партия те са кът. Нелека, но решима задача. Да се надяваме, че обновеното ръководство няма да я пренебрегне.

До голяма степен до пари опира още една висяща задача, наглед незначителна, но важна за идеологическата и просветната работа на партията. Става въпрос за партийната книжарничка на "Позитано" 20, която от три години е закрита. Тя стана жертва на реституцията и партията ни се оказа без книжарница във време, когато особено се нуждае от нея. Нашата партия и печатното слово винаги са били неделими. Даже в годините на фашисткия терор комунистът Стоян Стоименов съумяваше да поддържа книжарница и издателство "Нов свят". Ненормално, противоестествено е сега на "Позитано" 20 да не може да се купят в. ДУМА, сп. "Ново време", новоизлязла лява книга.

Скоро след закриването на книжарничката, при среща с председателката Корнелия Нинова поставих този въпрос. Нейният отговор беше, че проблемът е твърде сложен, но по него се работи. Миналата година при среща с другарката Нинова отново я запитах ще се намери ли решение за книжарничката. Отговорът й беше категоричен: "Въпросът ще се реши скоро." Зарадвах се и споделих добрата вест с другари, които като мен болееха по случая. За съжаление, измина година, книжарница няма и няма.

Възстановяването на книжарницата на "Позитано" не е лесно. Не само защото за което и да е от партерните помещения, които сега тънат в прах, трябва да се плаща висок наем на алчните реститути. Трябва освен това да се намери човек, готов да се ангажира като частно лице с книготърговска дейност, понеже законът не позволява на партиите да разкриват търговски обекти. Необходимо е да се развърже твърде сложен възел. За това е нужна воля. Дано партийното ръководство и лично председателката ни да я проявят.

Спрях се на три, отново ще кажа, не най-важни въпроси. Към тях могат да се прибавят и други от този род. Сам по себе си всеки един е твърде незначителен, но всички са свързани с големия въпрос за характера на нашата партия. Тя достигна 130-годишна възраст, защото остана вярна на велика идея. И в борбата срещу фашизма, и в строителството на социализма социалистическата идейност беше почвата, от която партията ни черпеше сила. Откъсната от тази почва, тя става дърво без корен. А дърветата без корен загиват. Не искам и да помисля, че това може да се случи с партията, на която съм член вече пълни 76 години.

COVID-19: Почти равен брой новозаразени и излекувани

автор:Дума

visibility 28

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 189

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 216

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ