21 Септември 2020понеделник02:30 ч.

За пълния консенсус в нашата сауна относно ЧУЖДАТА ДРЕБНАВОСТ

/ брой: 297

автор:Юрий Борисов

visibility 1881

С приятели си правим през втората половина на декември по две-три сауни, ей така, да почетем великия филм "Ирония на съдбата". Страшен филм - за ролята на сауната в живота на обикновения човек. И там разговори, разговори, общо взето решаваме всички проблеми - домашни, регионални и световни. И всеки обогатява другия. Понякога се счепкваме здраво.
На последната сауна се разбрахме да не говорим за политика, за да не си разваляме коледното настроение - бяхме с твърде различни политически пристрастия. Някак естествено темата се завъртя около чужбинската дребнавост.

 *    *    *
Станах от мястото си, лиснах малко вода с хвойна и лавандула и ги почнах:
- Тия циркаджии от ГЕРБ...
- Оп-а-а!
- Извинете, забравих.
Порових в главата си и продължих:
- Като не може за политици, да поговорим за шарани. След сауната ще отида да хапна една супичка. Абе, случайно да знаете защо в съседната пицария "Италия" пилешката супа струва 3 лева, а рибената - 3,60? На тая риба някой чисти ли й, храни ли я? Защо супата й е с 20% по-скъпа от пилешката?
- Стига с твоите проценти, бе! - веднага реагира Мишо, търговец, собственик на два хранителни магазина. - Много знаеш каква риба ти дават. Аз в момента продавам сирийска, индийска и китайска. Да не мислиш, че можем да ги накараме тези риби сами да доплуват до нас? Пак ни занимаваш с твоите дребнавости!
- Много знаеш какво е дребнавост. Тук, в България, сме широко скроени. Да си ме чул да говоря за процент-два? Искате ли да чуете какво е дребнавост? Слушайте! В началото на учебната година във Франция асоциацията "Френско семейство" се заема да изчисли с колко са поскъпнали ученическите пособия. Правят сметките на базата на 12 хиляди различни цени за 45 ученически артикула. И стигат до извода, че за началото на учебната 13/14 година разходите на семействата ще бъдат с 1,4% повече в сравнение с миналата година. Знаете ли какъв шум се вдигна в техните вестници? Веднага държавата организира свое проучване, взима кошница от 5 хиляди цени и доказва поскъпване от 0,6%. И става един дебат за разлика от 0,8%! Да им се чудиш на акъла! Вие за процент с някой, особено с държавата, да сте спорили?

 *   *   *
 
Мичев, пенсионер, бивш дипломат, се намеси:
- Аз ако започна да ви разправям за западната дребнавост. Тия там само стотинките си броят! Швейцарците бяха изчислили, че всеки студент е обеднял със 100 франка средно за период от пет години! Това са 74 евро. Ама самото число естествено само по себе си нищо не говори. Там студент, който живее на квартира, разполага с 1400 евро на месец, а който живее при родителите си - с 900 евро. И веднага се юрнаха да събират подписи за референдум за гарантиране на "минимален студентски стандарт"! Уплашени били, че само за пет години стандартът на студента бил паднал с 5-10%. У нас да сте чели за последните пет години как се е променило имането на студентите? То тях не ги интересува, камо ли НСИ. И защо да ги интересува? Има толкова важни глобални обществени процеси, егоистично е да се занимаваш със себе си.
Почти го прекъснах:
- Предлагам ви да не се занимаваме с швейцарците. Там е пълна скука. Отворете им вестниците. Основните им новини са от чужбина. Ако има вътрешна, то в повечето случаи ще е нещо дребно. Веднъж щях да падна, като прочетох в национален всекидневник "под главата" основната им новина - избрали главен диригент на някаква филхармония. Представяте ли си, основна новина - филхармония! Освен това там не са просто дребнави. Те се следят един друг за всяка стотинка и правят такива скандали, общо взето, все от муха слон правят. Чуйте следната история. Преди няколко месеца швейцарската прокуратура започна разследване срещу бившия председател на Националната банка на страната Филип Хилдебранд. И знаете ли за какво се заяждат? Преди година и нещо човекът си подаде оставката. Защо? Съпругата му купила половин милион долара. Националната банка взима мерки за поевтиняване на франка. След два месеца тя продава доларите и реализира печалба от 75 хил. франка. Абсолютно нормална операция. Ако преведем историята на езика на двата стандарта - българския и швейцарския, все едно у нас някой от форекс операция да спечели 20 хил. лева и това да стане национален проблем. Освен това жената е била бивш служител на американски хеджингов фонд, т.е. от тези неща е разбирала. Да, ама мъжът й можел да влияе върху курса на валутата. И тя спечелила това, което тук ще звучи като 20 хил. лева! И той си подава оставката, а после прокуратурата се заема с него. Представяте ли си?

*   *   *

Д-р Петров, на 78 години, лекар, стана да сипе на печката малко вода с мента. Известен е сред нас със следния лаф: "Идвам всеки ден на фитнес, защото когато не идвам, се чувствам стар, а това чувство определено не ми е приятно". И той взе думата:
- Действително, тези швейцарци не са добре. Как може така злостно да си гледат в канчетата? Каква е тази дребнавост, тази завист, тази отмъстителност? Аз като българин ще се засрамя, ако обществото започне да се занимава с доходите на съпругата на когото и да било. Пък даже и с доходите на когото и да било.
Ама тук става дума все пак за хора от елита. Искате ли да чуете каква върховна дребнавост ги тресе в Дания? Мой племенник работи там, разказва ми, а аз не мога да повярвам на ушите си. В момента в Дания са луднали да спорят за социалните помощи. И племенникът твърди, че два скандала са променили мисленето им по тази тема. И знаете ли какви са скандалите? Единият се казва "Горката Карина". Това е самотна майка с две деца, която наляво и надясно се оплаквала от системата. Оказало се обаче, че тя получавала около 2700 долара на месец. Повече от заплатата на много служители на пълен работен ден. Един обикновен човек, една самотна майка, да предизвика скандал! Да получи прякор! Да се занимава обществото с нея! Това не е банкерша, като в Швейцария, а най-обикновена жена. И прякор й лепнали! Вторият скандал - "Мързеливият Роберт". Човекът се хвалел, че е на социални помощи от 2001 г. и че няма никакви планове да започне нископлатена работа. И датските медии го емват, дискусии, упреци, обиди! Обикновен безработен. И той с прякор, и той национален скандал! Ние лепваме прякори на бандюги - Маймуняка, Крокодила, а те - на някакви нещастници, като че държавата им ще обеднее, ако им дава по някой лев.

*   *    *

Вижте какво, поде Сашо, издател на учебници. Тая западна дребнавост ги тресе не просто на ниво медии. Там цели правителства да се чудиш с какво се занимават. Вземете Ирландия. Държавата брои като някакъв маниак колко хора напускат страната. За миналата година били 50 102. Било четири пъти повече от 2008 г. Лекари, строители, архитекти, преподаватели, банкови служители... Четох, че емиграцията е била дълбоко емоционална тема в Ирландия. Правителството осъзнавало, че слагането на спирачки пред емиграцията било задача от първостепенна важност. И взимали някакви мерки, привличайки гугъл, фейсбук, иБей, правели данъчни облекчения, на главата си заставали, за да спрат, особено младите хора, да напускат страната. Това си е чиста проба национален егоизъм, не само дребнавост. Вместо да се радват, че младите хора намират препитание, че се реализират, вместо да се гордеят, скърцат със зъби. Все едно ние, вместо да се възмущаваме от Англия, че създава бариери пред българите имигранти, да се радваме, че това косвено ни помага да ги задържим. Ние обаче сме широко скроени, не можем да се радваме, когато някой нашенец не успее да напусне България и да се устрои в по-богата страна. Ние ще протестираме и ще псуваме правителствата, които си затварят, или поне се опитват, границите. Това е дребнавост на правителствено равнище. Било първостепенен въпрос...

  *   *   *

- Момчета, почакайте - прекъсна го Венката, бивш служител на ДС, около 60-годишен, пенсиониран преди 15 години. Знаехме, че има много свободно време, гледа много телевизия и по всеки въпрос може да ти извади и пример и обяснение.
- Стига сте давали такива примери! Да кажете нещо за Германия? Да посочите някаква дребнавост? Миналия месец едва не обявиха национален празник, като стана ясно, че през октомври са имали рекорден износ - 99 млрд. евро! 99 млрд. евро за един месец! То радост, пресконференции, бонуси и в частния, и в държавния сектор! Е-й-й такива заглавия имало по техните вестници!
- Не е дребнавост, но е дребнавост - се включи Христо, единственият "слънцеяд" сред нас. Всяка сутрин и вечер гледа изгрева и залеза по точно определена методика и не е боледувал от десет години.
- Мрат да се фиксират върху числа. Германска скука. Да не си отварям устата. Министърът Шойбле беше направил изявление, че германците се тревожат дали дефицитите са контролируеми. Не говореше за министри и банкери, говореше за обикновените германци. Представяте ли си колко е смешно - стои си швабата в кръчмата и разсъждава с притеснение дали дефицитът е контролируем. Да паднеш от смях. И това ако не е дребнавост, какво е? Ами през 2010 г., когато Хорст Кьолер, бивш държавен глава, подаде оставка? Заради критика към изказванията му, че чрез военния си контингент Германия може да прокарва и защитава икономическите си интереси. Не били дребнави... Ами следващият президент? Той що подава оставка? Като бил премиер преди това на Долна Санксония, бил теглил жилищен кредит при преференциални условия - лихва от 4%. Ще кажете, че като Юрий се хващам за процентите. Ама тук не става дума за рибена супа! И как е взел кредит с толкова ниска лихва? Негов приятел, Егон Гееркенс, му го е осигурил. И после? Хайде, прокуратурата да се занимава с него. И той горкият си подаде оставката. Да си сменят президентите по този начин не е ли отвратителна дребнавост? С какво се занимават? Нямат ли си спор за глобалния морал? За олигархията по принцип? Нещо по-мащабно, око да хваща?... Колко е часът?
- Десет!
-
Оле!                                      

*    *    *

- Хайде, момчета, слагайте по един сапун и на работа - приключи спора Венката. - Не ме гледайте мен. Ние от ДС сме като царските офицери след 1944 г. - знаем и можем много, но обществото не ни иска. Навремето хората бачкат като луди по Хаинбоаз, царските офицери - по кръчмите. Сега и ние така. Обществото не ни иска, освободи ни и ние какво да правим? Освен да си бистрим политиките в кафенетата и кръчмите.
 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 549

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 712

/ брой: 179

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 70

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 178

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 123

Над 200 000 починали от коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 487

Как търпим това десет години?!

visibility 1143

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 548

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 818

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ