22 Януари 2020сряда01:08 ч.

Отзвук

За папагалите и гръцкия мързел

Седят, пият узо, играят сиртаки и чакат пари. Дали?

/ брой: 21

автор:Юрий Борисов

visibility 1974

След победата на СИРИЗА любимо упражнение на либералите и папагалите у нас стана темата "мързелът на гърците". Съседите ги мързи, пият кафе и узо, танцуват сиртаки, а работлива Европа им дава пари. Най-образно се изказаха в сутрешния блок на радио FM+ вчера - "Седи гъркът на една маса, отрупана с ядене, яде, яде, преяжда, а после не плаща". Разбира се, всичко е в контекста на това как идва един популист, който им обещава още по-голямо плюскане и пак никакво плащане. Изобщо от 2010 г. насам подвикването "мързели" по отношение на гърците е фундаментално занимание на официозната европейска пропаганда.
На всички любители на клишетата ще дам малко числа. Не че им трябват - числата изискват умствено усилие, но все пак.
Когато говорим за "мързела на гърците", явно става дума за икономическа категория. Това не е мързелът на ленивеца, който виси през цялото време на клона и си хрупа листа, почти без да мърда. Толкова го мързи, че дори по малка нужда ходи веднъж в седмицата. Този мързел е обусловен от ниската калорийност на храната му - основно листа, и в този смисъл мързелът е зоологичен.
Това не е мързелът на домакинята, която оставя къщата си потънала в прах, а децата си - да мажат филии вместо да им сготви манджа. Този мързел е битов.
Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина. Сега за производството. Брутният вътрешен продукт на глава от населението на Гърция е 23 600 щ.д. И то за кризисната 2013 г., когато икономиката е отчела спад от близо 4%. България по този показател е с 14 400 щ.д. Още малко да се напънат съседите и можем да заключим, че гъркът е два пъти по-работлив от българина. За сведение на европейските папагали по производство на стоки и услуги гъркът е далеч по-напред от португалеца, естонеца, поляка, унгареца, латвиеца, турчина, румънеца и прочие.
И тъй като съм патриот и не съм мазохист, ще дам още малко съпоставки, но не с българина, а с естонеца, който в Европа се слави като фискален отличник. Казахме, че естонецът произвежда по-малко от гърка. Сега, обаче внимание! Безработицата в Естония е 10%, а в Гърция - 28%. Почти три пъти по-голяма. А безработните не произвеждат БВП. Значи работещият грък по този показател в сравнение с естонеца е направо вманиачен работохолик, човек, който не подвива крак. И то при положение, че три години Естония отчита ръст на БВП - 10% за 2011 г., 4% за 2012 г. и 1,5% за 2013 г. В Гърция производството през последните години спадна драстично, в Естония се качва енергично, а като ги мерим работливостите през 2013 г. се оказва, че гъркът е далеч по-работлив от естонеца.
Ако папагалите се съгласят с тези числа, а няма как да не се съгласят, защото източникът е САЩ, даже още по-авторитетно - направо от ЦРУ, то те трудно ще си обяснят защо тогава гърците са толкова задлъжнели (175% от БВП), а естонците на практика нямат дългове (6% от БВП). Това обаче е друга тема, също много интересна, която заслужава специално внимание.
На папагалите бих препоръчал да отговорят само на два въпроса: как така Гърция почти няма бюджетен дефицит (0,8%), след като папкали, както твърдят, чужди пари? Числата показват, че харчат толкова, колкото произвеждат.И второ, за да бъде картината безупречно ясна: колко стотици милиони са спечелили от лихви по гръцкия дълг тези, работливите, които от безкраен хуманизъм си счупиха краката да спасяват Гърция?
 

В Македония внасяли тонове боклуци от България

автор:Дума

visibility 44

Антитерористи ги гласят за охранители

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 14

Грипът настъпва в България

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 14

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 14

Русия има ново правителство

автор:Дума

visibility 0

Гърция с кампания за връщане на "мозъци"

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 14

Малайзия отказва да е сметището на света

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 14

Наемници избягали от Либия в Италия

автор:Дума

visibility 60

/ брой: 14

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 87

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 116

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 101

/ брой: 14

По въпроса за вноса

автор:Владимир Георгиев

visibility 55

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ