15 Септември 2019неделя22:00 ч.

Отзвук

За папагалите и гръцкия мързел

Седят, пият узо, играят сиртаки и чакат пари. Дали?

/ брой: 21

автор:Юрий Борисов

visibility 1795

След победата на СИРИЗА любимо упражнение на либералите и папагалите у нас стана темата "мързелът на гърците". Съседите ги мързи, пият кафе и узо, танцуват сиртаки, а работлива Европа им дава пари. Най-образно се изказаха в сутрешния блок на радио FM+ вчера - "Седи гъркът на една маса, отрупана с ядене, яде, яде, преяжда, а после не плаща". Разбира се, всичко е в контекста на това как идва един популист, който им обещава още по-голямо плюскане и пак никакво плащане. Изобщо от 2010 г. насам подвикването "мързели" по отношение на гърците е фундаментално занимание на официозната европейска пропаганда.
На всички любители на клишетата ще дам малко числа. Не че им трябват - числата изискват умствено усилие, но все пак.
Когато говорим за "мързела на гърците", явно става дума за икономическа категория. Това не е мързелът на ленивеца, който виси през цялото време на клона и си хрупа листа, почти без да мърда. Толкова го мързи, че дори по малка нужда ходи веднъж в седмицата. Този мързел е обусловен от ниската калорийност на храната му - основно листа, и в този смисъл мързелът е зоологичен.
Това не е мързелът на домакинята, която оставя къщата си потънала в прах, а децата си - да мажат филии вместо да им сготви манджа. Този мързел е битов.
Икономическият мързел се измерва с количеството работно време и количеството произведени стоки и услуги. Гъркът изработва на година средно над 2000 часа. Германците и французите - под 1500 (вж. в."Капитал daily" 20.08.2013 г.). От гледна точка на този критерий гъркът е доста по-работлив от германеца и французина. Сега за производството. Брутният вътрешен продукт на глава от населението на Гърция е 23 600 щ.д. И то за кризисната 2013 г., когато икономиката е отчела спад от близо 4%. България по този показател е с 14 400 щ.д. Още малко да се напънат съседите и можем да заключим, че гъркът е два пъти по-работлив от българина. За сведение на европейските папагали по производство на стоки и услуги гъркът е далеч по-напред от португалеца, естонеца, поляка, унгареца, латвиеца, турчина, румънеца и прочие.
И тъй като съм патриот и не съм мазохист, ще дам още малко съпоставки, но не с българина, а с естонеца, който в Европа се слави като фискален отличник. Казахме, че естонецът произвежда по-малко от гърка. Сега, обаче внимание! Безработицата в Естония е 10%, а в Гърция - 28%. Почти три пъти по-голяма. А безработните не произвеждат БВП. Значи работещият грък по този показател в сравнение с естонеца е направо вманиачен работохолик, човек, който не подвива крак. И то при положение, че три години Естония отчита ръст на БВП - 10% за 2011 г., 4% за 2012 г. и 1,5% за 2013 г. В Гърция производството през последните години спадна драстично, в Естония се качва енергично, а като ги мерим работливостите през 2013 г. се оказва, че гъркът е далеч по-работлив от естонеца.
Ако папагалите се съгласят с тези числа, а няма как да не се съгласят, защото източникът е САЩ, даже още по-авторитетно - направо от ЦРУ, то те трудно ще си обяснят защо тогава гърците са толкова задлъжнели (175% от БВП), а естонците на практика нямат дългове (6% от БВП). Това обаче е друга тема, също много интересна, която заслужава специално внимание.
На папагалите бих препоръчал да отговорят само на два въпроса: как така Гърция почти няма бюджетен дефицит (0,8%), след като папкали, както твърдят, чужди пари? Числата показват, че харчат толкова, колкото произвеждат.И второ, за да бъде картината безупречно ясна: колко стотици милиони са спечелили от лихви по гръцкия дълг тези, работливите, които от безкраен хуманизъм си счупиха краката да спасяват Гърция?
 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ