14 Април 2021сряда04:55 ч.

За плиткото и дълбокото

/ брой: 287

автор:Юрий Борисов

visibility 896

"...практикуваме невежеството и го
довеждаме до безкрайно съвършенство"

Петото споразумение
Дон Мигел Руис


През лятото на тази година Англия изтърпя мащабни вандалски актове. След убийството на млад човек от полицията стотици хора излязоха по улиците, чупеха витрини, палеха коли, барикадираха се. И цялото общество влезе в разгорещен спор за причините. Консервативният премиер посочи с пръст катастрофиралата дисциплина в училищата и манталитета на децата от разрушени семейства. Лидерът на лейбъристите обвини цялата обществена атмосфера, атакува провала на банкерите и политиците в даването на пример за морално и отговорно поведение. После, на специални пресконференции, двамата изложиха противоположни гледни точки за причините за безредиците. Дейвид Камерън и Ед Милибанд посочиха своето виждане за решения. Така дебатът за причините, довели до избухването на масови социални размирици, се придвижи към въпроса за цялостни политики (вж Indipendent 15.08. 2011 г.).
У нас всеки ден палят по няколко коли. София, Бургас, Несебър, Карнобат, Кърджалийско, Разградско... Класическото обяснение за разчистване на лични сметки вече не издържа. Съмнителна е и хипотезата за "игра на застрахователи". Защо в най-мутренските години на застраховането не палеха така? Може би комплексари? Психари и лумпени? 
Политиците трябва да се опитат да потърсят по-дълбоки обяснения. Защото плитките вече са не само наивни, те са жалки. А иначе журналистиката ще си върши работата... Ще отразява настървено бума на опитите за самоубийства, ненормално сгъстилите се случаи на блудства и други уж случайно насъбрали се крими и психоновини.
И ако опитът за навлизане в дълбочина е упорит, може би ще се направи връзка между палежите на коли, от една страна, и, от друга - куп "дребни" подробности от обществения ни пейзаж. Лавината от насилие, която се излива ежедневно от престижни и тиражни медии. Отказът да бъде финансирана Национална програма за психично здраве. Неприемането на Национална програма за превенция на самоубийствата. Намерението на Министерството на здравеопазването да съкрати направлението "Психично здраве". Статистиката за стреса. И прочие, и прочие. Ако връзката бъде направена, оттам може да се бръкне още по-надълбоко. И да се направи опит за формулиране на политики. Простото регистриране на фактите ще бъде просто практикуване на невежество и упорити опити да го доведем до безкрайно съвършенство.
Започнах с пример от Англия, ще завърша с проблем на Англия. Правителството на Острова реши да ореже бюджетните средства за службите, които се борят с наркотичната и алкохолната зависимост. Веднага организации и служби настръхнаха, че това ще има директно въздействие върху рехабилитацията и превенцията. Специалисти предупредиха, че при един спестен паунд от такива грижи по-късно националната здравна система ще бъде принудена да изразходва между пет и осем паунда; че само след 18 месеца ще се почувства ефектът от пробойните в инфраструктурата на превенцията. "Това, което се прави, има изключително разрушителен потенциал" (Guardian, 24.07.т.г.)
Европейска борба между плиткото и дълбокото.
 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ