25 Октомври 2020неделя13:31 ч.

За законите и бароните

/ брой: 7

автор:Веселин Стоянов

visibility 1231

Представителната демокрация у нас обикновено дава един и същ дефект. Нашите избраници в представителната демокрация тутакси престават да бъдат демократи. Всичко около тях придобива коктейлна представителност, предствителност в различни афери от политиката и икономиката и прочие обществени баници.
Властта всякак и упорито пази в тайна своите харчове и облаги. Например как общински съветници, когато харчат нашите данъци за заплати, командировки, коктейли и прочие "обучения". Ще речете, ама те нали работят? Работи само онзи, който отговаря за своята работа, той заради това и получава заплата. Тъй като според Закона за местно самоуправление общинските съветници и техните председатели не носят никаква отговорност за своята работа, но получават възнаграждения, то излиза, че те не са нищо друго освен бароните на своята община или град.
Всъщност, те приличат на един истински Делинджър, за когото американците твърдели, че бил Робин Худ на 30-те години на ХХ век в САЩ. Освен че при всяка акция бил много смел, притежавал и страхотна находчивост. При един от легендарните си удари в щата Южна Каролина Джон Дилинджър показал необичайна акция. Той и сътрудниците му се представили като кинаджии. Те се снимали като сътрудници в кинаджийски екип и се представили, че снимат банков обир. Така за секунди успели да опразнат касите на банката и по този начин Делинджър успял да се превърне в Държавен враг номер едно на САЩ.
Нещо такова се случва и с общинарите. Всички те много често започват като Робин Худ и още по-често завършват като Враг № едно. Нещо повече! Ние с удоволствие, самочувствие и доверие каним "кинаджиите" в трезорите на нашия живот, а после със запнали уста и гняв гледаме подир "кинаджийските" им номера. Най-вече заради това, че те пак си отиват безнаказани. И ни се показва среден пръст... Тогава излиза вярно, че в бита на българите имало три пъти повече клевети, отколкото благословии.
В тази посока идеята да бъдат намалени с 20% местата в общинските съвети ми допада. Но това е само стъпка. Общинските съветници трябва да носят отговорност за решенията, които взимат, включително и с отзоваване. На няколко пъти ставам свидетел как в градеца К. общинарите съзнателно отлагат, бавят, връщат решения или ги дават в съда само заради личното желание на няколко от тях да бъде провалена финансовата година, а оттам - и приближаваният край на сегашния мандат. На кого помага това?! На жителите на общината в никакъв случай! Оттук насетне всяка полезност на техните действия е съмнителна и насочена към лични облаги.
Очевидно такова нещо в изборния кодекс обаче липсва. Което го прави още по-удобен за представителната демокрация. Което го прави пак удобен за властта в държавата като представител на някаква класа, а не като удобен за представителите на народа.
Ето че в самата България възниква нужда от вътрешен Шенген. И то не като кльонове, кучета и минни полета, а ясно, като нови закони за избори в местен, парламентарен и президентски мащаб. Най вече в конституцията. Не срещу хората, а срещу изкривените правила, които с годините стават все по-изкривени и все по в интерес на определени олигархистични, партийни и криминални кръгове. Прави впечатление, че светът не се интересува доколко ни е представителна демокрацията, а доколко е демокрация и доколко изпълняваме общите задължения на Европейския съюз.
Шенген в местните избори, разбира се, не може да се сложи, защото ще е противозаконно, защото всъщност изглежда като забранителна зона, но всъщност става дума за зона на по-високи отговорности. Става дума за "зони без барони". Както в местната власт и самоуправление, така и в двореца в Банкя.
 

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 918

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 532

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 516

/ брой: 201

Протести в Полша

автор:Дума

visibility 0

Безредици в Рим

автор:Дума

visibility 69

Чехия регистрира 1000 смъртни случая за две седмици

автор:Дума

visibility 107

Туск: Борисов е в беда. Допусна грешки, но е демократ

автор:Дума

visibility 106

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 856

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1353

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 556

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ