26 Септември 2020събота08:45 ч.

Забавачката става задължителна и за 4-годишните

ГЕРБ искат образованието на децата ни да е равно на спящия човек с нощното шкафче, пълно с 500-еврови банкноти, заяви Стоян Мирчев

/ брой: 130

автор:Юлия Кулинска

visibility 406

Предучилищното възпитание става задължително и за 4-годишните деца, решиха депутатите с приемането на първо четене на промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Освен задължителната забавачка, измененията въвеждат контрол върху настоятелствата и регламентиране на до 20% дистанционни часове в иновативните училища за учениците от 5 до 12 клас. Държавата ще подпомага заплащането на такси за ползване на детски градини на родителите, които получават социални помощи и/или месечни семейни помощи за деца. За целта в бюджета на т.г. са заделени 10 млн. лв. Крайният срок за въвеждането на промените е учебната 2023/2024 година.

Включването на 4-годишните в предучилищното образование не трябва да бъде задължително, заяви депутатът от ПГ "БСП за България" Евдокия Асенова. Според нея системата не е готова да отговори на това предизвикателство. "Имаме ли достатъчно подготвени учители и адаптирани учебни програми? Имаме ли гаранции за всички заинтересовани участници в процеса - деца, родители и учители, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде? Каква е оценката на въздействието на вече въведената задължителна мярка за предучилищно образование на 5-годишните деца?", попита Асенова управляващите. Тя припомни, че родители, родителски организации и омбудсманът са внесли отрицателни становища за изменението.

Предучилищното образование е задължително за 5 и 6-годишните деца, но не всички от тях посещават детска градина, припомни Ирена Анастасова от БСП. Тя изрази съмнение, че след въвеждането на процент онлайн обучение ще има връщане към традиционното образование.  "Това ли е философията на МОН? Ако е така, кажете го открито, а не се опитвайте да го прокарате през задния вход", призова Анастасова. Тя е категорична, че дистанционното обучение създава асоциално поколение. "Общността формира бъдещия човек, а не изолацията. Без ежедневието в училище не може да има истинско обучение, а да не говорим за възпитание. Това не става през екраните", коментира Анастасова. Веска Ненчева от БСП припомни, че 11% от учениците са без технически устройства и интернет и няма как да се обучават онлайн.

ГЕРБ искат образованието на българските деца да е равно на спящия човек с нощното шкафче, пълно с 500-еврови банкноти, възмути се социалистът Стоян Мирчев. Според Иво Христов пътят към ада е постлан с електронното обучение, тъй като то ще произведе биороботи.

ДПС отново поискаха изучаване на турски език в училищата. Ерол Мехмед призова да отпаднат напълно таксите за детските градини, защото грижата за всички деца трябва да е еднаква. Според шефката на образователната комисия Милена Дямянова от ГЕРБ законопроектът не променял нито сегашната система, нито методите, нито видовете обучения.

Христо Иванов не изключи коалиция с ГЕРБ, но без Борисов

автор:Дума

visibility 45

Ден 79: Яйца и по Столичната община

автор:Дума

visibility 58

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 381

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 801

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 470

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ