24 Януари 2022понеделник00:11 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

На парламентарната трибуна - Асен Личев

Забраняват вноса на отпадъци за депониране и горене

3 млн. тона битови боклуци се генерират годишно в страната

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 337

Правителството ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212, обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване по темата в парламента. Отпадъци с този код са неопасни. В повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Според министър Личев бизнесът не е съгласен с това решение и се аргументира, че тези отпадъци са му крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", посочи Личев.
Още при встъпването си в длъжност министърът каза, че иска да издаде заповед за пълно спиране на вноса на отпадъци в България, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство. 43 общински депа не са закрити, предстои наказателна процедура, обяви Личев. По думите му годишно в страната се генерират около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени, а общините имат проблем къде да ги съхраняват.
Министърът разказа, че когато Турция е спряла 11 камиона с отпадъци на границата с България, той е поискал да забрани вноса от Турция, но се е оказало, че няма законово основание за това. Личев припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки с решение на Министерския съвет срещу вноса на "най-гадния отпадък – смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране. "Направих предложение на премиера да създаде междуведомствена група, която да разработи национална стратегия за адаптация към кръговата икономика, това е и условие за еврофондове. Тази работна група е създадена и в момента работи", посочи Личев. Той е предложил да се създаде и зелено министерство. По думите му трябва да се рециклират повече отпадъци. "Една от целите на този план през 2026 г. е България да достигне 55% рециклиране, което ще ни изравни със средния процент на ЕС", каза личев.
Председателят на парламентарната група на "Изправи се, БГ! Ние идваме" Мая Манолова каза, че за последните години вносът на отпадъци се увеличи многократно – на практика 15 пъти за периода 2011–2017 г. По думите ѝ положението за първите 5 месеца на 2021 г. е още по-трагично, защото внесените отпадъци достигат 163 хиляди тона, докато увеличението 15 пъти е довело до 150 хиляди тона на годишна база. "Тревожно е, че 14 431 тона внесени отпадъци са опасни. България постепенно се превърна в сметище и на Европа, и на света, държава, в която се внася огромно количество отпадъци, които не се съхраняват и третират правилно, така че да не застрашават българските граждани", каза Манолова.


Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ