05 Август 2021четвъртък23:17 ч.

Асен ВАСИЛЕВ

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

Правителството ограничава ин хаус поръчките

/ брой: 113

автор:Дума

visibility 739

Дълговете на държавата към бизнеса у нас в края на първото тримесечие на годината възлизат на 193,809 млн. лв. От тях почти 103 млн. лв. са задължения на местната власт, а 91 млн. лв. са на централното правителство. Просрочените дългове към социално-осигурителнте фондове са 4,8 млн. лв., сочат данни на финансовото министерство. От началото на годината обаче забавените задължения на централната власт се увеличават. В края на 2020 г. те бяха в размер на 69,123 млн. лв. или с почти 31% по-малко, отколкото в края на март. За първото тримесечие на миналата година общините са забавили плащания за 146 млн. лв. или с почти 43 млн. лв. повече, отколкото през март 2021 г. В края на 2020 г. местната власт не е платила навреме дългове към фирми за 128,716 млн. лв.
"През последните 4 години Законът за обществените поръчки не е спазван. Половината държавен ресурс е минавал през непрозрачните инхаус поръчки. Използвала се е вратичка в закона за спешни и неотложни случаи", заяви финансовият министър Асен Василев при отчета на досегашната дейност на служебното правителство. Той отново увери, че инхаус поръчките ще бъдат публикувани, а с Министерството на правосъдието се работи по решение на МС, което силно да ограничи тази практика. Държавната финансова инспекция проверява т.нар. огледални договори, където държавна структура възлага на свое подразделение договор за изпълнение, а то го превъзлага на частни подизпълнители в нарушение на първоначалния договор и така се заобикаля ЗОП. "Видяхме системно несъбиране на данъци от НАП, но в агенцията има вече преориентация към големите данъкоплатци и големите касови наличности. За един месец значително се завиши събираемостта, тя изпреварва заложената в бюджета", каза Василев.
Финансовият министър обясни, че е наваксано изоставането на събираемостта в Агенция "Митници". Той даде пример с пристанище Росенец - най-големия терминал за петролни продукти, където работили едва 7 митнически служили с 24 часови смени. "Увеличен е щатът, има и комбинирани екипи от НАП и "Граничен контрол", които осигуряват ефективен контрол на това пристанище", отчете Василев. Той припомни и друг фрапиращ пример за отсъстващ контрол - "Златната локва" с фирмата, която събира таксите за дезинфекция на превозни средства на границата с Турция и има милионни обороти, а не е свързала касовите си апарати с НАП и от 2018 г. на практика крие приходи от държавата.
Василев съобщи още за установен голям теч на публичен ресурс при закупуване на горива за отопление. В обществените поръчки са залагани горива с висок акциз, но са купували с нисък. В резултат на това 300 лв. на тон са текли в нечии джобове, поясни Василев. По думите му правителството е приело решение, с което този теч е прекратен. Финансовият министър съобщи, че започва дискусия за актуализацията на бюджета, като целта е да няма увеличение на дефицита.Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 120

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 129

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 138

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 303

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ