30 Май 2020събота18:17 ч.

Задушевен опит в позабравен жанр

/ брой: 163

автор:Тихомир Йорданов

visibility 1330

Ще си призная, че литературните изяви на писателката Павлина Павлова проследявам, защото те ме интригуват с убедителността на видна творческа зрялост, съчетана със завидно авторско присъствие в процеса на съвременната ни българска литература. За това ми говори не само броят на написаните от нея книги (вече почти 50), но и впечатляващото й втурване в различните родове и жанрове - поезия, повести и романи за възрастни и деца, публицистика, при това в най-разнообразни тематични области и литературни форми. Това е авторска дързост, която отвежда в различни посоки, и чиято ръководна идея е: за това може да са писали и други, но което аз пиша, си е мое и по мой си начин.
Потвърждение на тези мисли е и новата книга на Павлина Павлова "Късчета любов" (Издателска къща "Р.А. ПОЛИ-Н", 2017), съдържаща 33 "неизпратени писма" на една изнемогваща от чувствеността си 33-годишна жена. Навярно това е търсената и от авторката сила на магическото число.
Писмовният жанр е стар като самата литература, но за днешния читател, както се вижда, той би могъл да разкрие свои, присъщи на краткостта на писмото, страни: съобщителност, директност на откровението, откритост на признанието, опит за саморазгадаване, вричане и заричане. Такъв е и характерът на тези 33 писма без отговор, в които няма сюжетно проследяване на усложнена от чувствителност любовна интрига и въпреки това ни въвличат във всеотдайността на едно човешко изживяване. Успех за авторката е, че се е опазила от възможна сълзлива трогателност и фалшив драматизъм.

Ще кажа и това: една твърде "женска" книга. Не защото е написана от жена, или поради "женската" си изявителност, а просто поради отчетливата "женска" сетивност на изложението. Това е вече качество и на съдържанието на повествованието за изживяна (и недоизживяна) любов, в което има твърде много податки за автобиографичност. Може би и с това тази книга предизвиква любопитството, защото и самият читател е също такъв "интригант" като автора, позволил си да се крие зад литературни герои и събития.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 965

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 511

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1508

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 443

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ