04 Октомври 2022вторник13:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

На фокус

Загубената битка на ветераните от войната

Ако загине справедливостта, човешкият живот няма да има никаква стойност. Имануил Кант

/ брой: 53

автор:Славчо Кънчев

visibility 2017

Когато са се обричали на България, най-младият измежду тях е бил на 18 години. През есента на далечната 1944 г. Те са българските участници във войната срещу хитлеристка Германия. Тогава са били 430 000 души. Вече са останали - уви! - по малко от 6300.
Днес към тях не свистят вражески снаряди, отгоре им не се пръскат шрапнели, не са разкъсвани от мини. В очите не блесват оскъдните мъжки сълзи, когато хвърлят шепа прощална пръст в гроба на геройски загинал другар. Но сега в душите им отново има болка. Причинена от отношението към тях на едно общество, забързано единствено към икономическия си просперитет. В което комерсиалните нагласи

мумифицират извисената духовна същност на човека

Поели всички военновременни несгоди, често осакатени от стари рани, днес телата им вече губят безвъзвратно битката с времето. Болни и немощни, те очакват - и то с право! - едно признание и една грижа от тези, които понастоящем са трудоспособни и активни, включително и в управленската сфера. У нас, в България.
Във всички други държави - участнички в антихитлеристката коалиция, ветераните от Втората световна война са на голяма почит и обект на специални грижи. Каква е ситуацията тук?
Както и много други социални групи, малшансът не ги прескочи по времето на управлението на ГЕРБ. От началото на 2012 г., почти осем месеца, ветераните от войните на България бяха лишени от правото да получават безплатно някои лекарства. И едва на 24 август с.г., съвместно Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалната политика и Министерството на отбраната издадоха Наредба №3 за реда за предписване, отпускане и контрол на лекарствените продукти и дентална помощ на ветераните от войните.
И това се случи

след една дълга и унизителна борба

на Централния съвет на Съюза на ветераните от войните срещу първоначално предложената процедура за авансово заплащане от страна на ветераните на предписаните им лекарствени продукти. Като проектонормативно беше предвидено след една тромава, продължителна и изобщо несъобразена с възрастовата група на получателите процедура, първоначално заплатените от тях средства да им бъдат възстановени. Стига да няма бюрократични възражения дали мот-а-мо е спазена процедурата. Такъв беше резултатът от един чисто бездушен подход да бъде прехвърлен проблемът с евентуални злоупотреби, извършвани обаче не от ветераните, а от медицински лица, тоест тяхната превенция и контрол, данни за каквито измами бяха налице (издаване на рецепти на името на починали участници във войните), върху самите ветерани от войните, чието родолюбие и честност са вън от съмнение.
Е, като че ли на 24 август проблемът чрез споменатата нормативна уредба беше решен благоприятно за ветераните. Да, ама никак не!
Конкретно става въпрос за следното. Съгласно чл. 7, ал. 4 от гореупоменатата наредба е в сила следното: В рамките на един календарен месец на един пациент могат да се издават не повече от 3 рецепти.
Но софтуерите, чрез които се предписват лекарствени продукти, изготвени, продадени и доставени от различни фирми съответно на правоимащите лекари и лекари по дентална медицина, съгласно чл. 4 от гореупоменатата наредба, създават

възможност да съществуват времеви интервали

през които ветераните от войните са лишени от правото да им бъдат предписвани и да получават лекарствени продукти. И то, въпреки че през дадения месец дотогава не са получили никакви безплатни лекарства.
Причина за тази невъзможност и де факто нарушение на по-горе споменатата наредба е, че софтуерът отчита ограничителния норматив от три броя рецепти не на календарен месец, а със задна дата 30 дена. И ако например на даден ветеран се е наложило да използва през предишния месец и трите броя разрешени рецепти, например на дати 15-о, 20-о и 30-о число на изминалия месец, то на този пациент през настоящия месец, докато не дойде 15-а дата на текущия месец, не може да бъде изписана рецепта, защото

използваният софтуер блокира предписването

Понеже не са изтекли 30 дена от последното извършено предписване. Въпреки че ветеранът до 14-о число не е използвал нито веднъж правото си, и, което е изключително важно, независимо колко тежко е неговото здравословно състояние.
На 02 август м.г. Асоциацията за борба против корупцията в България, която оказваше активно съдействие на Съюза на ветераните от войните на България за реализиране на правото им да получават безплатно някои лекарства, още по времето на управлението на ГЕРБ, информира официално управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова, за съществуващия проблем.
В получения отговор формално отговорността за нарушаване на действието на Наредба №3 беше прехвърлена върху страната, неподписала Националния рамков договор за 2013 г., а именно Съюза на лекарите в България. Понеже - според становището на НЗОК - точно това била причината една част от цялостния процес на предписване и отпускане на лекарствени продукти на ветераните от войните да остане нереализирана. Конкретно - контролът върху "Изискванията за софтуера, издаващ рецептите на ветераните от войните".
Дори към днешна дата гореизложеното нарушение на правото на ветераните да получават някои безплатни лекарства продължава. Продължава и съществуващият хаос в съдържанието на списъка за отпускане на лекарствени средства. Понеже една част от включените в списъка лекарства не са в наличност по аптеките,

защото не се предлагат от търговците на едро

А софтуерът не отчита липсата им. Пък лекарите ги предписват - нали са налични в списъка. После обаче на ветераните не им изпълняват рецептите в аптеките. Ето как на тези хора на преклонна възраст (или на техни близки) се налага отново да посещават лекаря, за да нанесе действителното положение по отношение на реално предлаганите в аптечната мрежа лекарствени средства, тоест да предпише друг медикамент в нова рецепта, а после отново - марш в аптеката! Понякога и при минусова температура. Но няма друг избор.

Че какво от това?!

Както се оказва, пречките за опазването на здравето на ветераните са създадени не единствено от НЗОК и Съюза на лекарите в България. И Министерството на здравеопазването не пропуска да даде своя "принос". Като отказва да изплаща на ведомствените и частните болници субсидираните здравни дейности, извън пакета, гарантиран от НЗОК, които важат за ветераните от войните. Парадоксът е, че този отказ Министерството на здравеопазването прилага и спрямо Военномедицинската академия и нейните филиали в страната. Въпреки писмо с вх. №13-00-17/10. 09. 2013 г. на деловодството на здравното министерство, подписано от тогавашния началник на ВМА генерал Атанас Тонев. Чрез което писмо той изразява готовност Военномедицинска академия и нейните филиали да извършват цялата полагаема се на ветераните субсидирана здравна дейност.
Все пак е по-добре

залповете за почест да бъдат отдавани приживе

Според написаното от Мигел де Сервантес: "Неблагодарността е дъщеря на високомерието". На какво ли се дължи то, проявявано към ветераните от войните? Може би на грозното предположение, че проблемът за здравеопазването на ветераните ще намери не след много дълго естественото си биологично решение. И то без издаването на каквато и да е наредба.
Понастоящем в здравната комисия на Народното събрание е внесено предложение от Съюза на ветераните от войните в България за подобрение на здравното им обслужване. Дали за да бъде задвижено с експресен приоритет за гласуване от страна на народните избраници на съвременна България, или да прашясва на девета глуха?
--------
*Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България
 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 609

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 161

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ