02 Юни 2023петък12:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса. Днес ще е предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност, но само на отделни места в западните райони от страната ще има краткотрайни валежи. Вятърът ще е слаб от изток. Максималните температури ще са между 24 и 29, в София - около 24 градуса.

Законът на джунглата

/ брой: 2

автор:Ина Михайлова

visibility 40

Ина МИХАЙЛОВА


Като че ли сме обречени около големи празници да ни се случват големи и страшни неща. И този път не ни подмина злата участ. Преди Коледа 4-годишно дете в Хасково бе пребито до смърт от втория си баща - пиян и дрогиран. В първия ден на новата година 59-годишен мъж стана жертва на четири деца (на 15, 16, 17 и 10 години). Заради половинка ракия. Тъжни, съкрушаващи, отвратителни, зловещи истории. Нечовешки.

Пастрокът не за първи път прекрачвал линията на закона. Невръстните престъпници също били известни на органите на реда с предишни кражби. И в двата случая явно става въпрос за престъпления. Очевидно извършени без страх от последствията. Без страх от закона. И без страх от наказание.

Подобни престъпления обичайно предизвикват спорове - за лошите закони, за баланса между тежестта на наказанието и на стореното, за необходимостта от по-сурови или по-меки мерки спрямо подрастващите. Наслушали сме се на политически и прокурорски пиари, на обяснения за превъзпитанието.

Мислите ли, че има шанс извършители, които виреят в среда на невъзпитание и никога не са били възпитани, да бъдат превъзпитани? Как точно няколко години лишаване от свобода изкореняват заложената нечовешка склонност да риташ, удряш, душиш и убиваш? Особено когато тези хора са затворени в среда, в която насилието, унижението, тормозът, животинските пориви са всекидневие. И не само не избледняват и не се превъзпитават, а се засилват и избуяват. Казусите са сложни. И не, не можем да намерим тук и сега решение. 

В едни други времена при подобни случаи щяхме да говорим за бесило и за разстрел. "Зрелостта" на обществото, за добро или за лошо, промени тези представи.

Едно обаче е ясно. За да се случват такива убийства, очевидно липсва страх от закона. И очевидно отдавна не живеем сред Хора, а в условията и по закона на джунглата. А не на хартия. Там, където някои решават, че другите и техните животи им принадлежат.  

И този разговор явно ще го водим дълго. И много пъти. След всяко подобно жестоко престъпление. Да не се заблуждаваме - такова ще има. Защото никой не прави нищо, за да спре маргинализацията в обществото. А и заради липсата на страх от последствията.

БСП е против посягането на парите от Сребърния фонд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Основната лихва вече гони 3%

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

В 40% от обществените поръчки има пороци

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

Тинята в блатото...

автор:Боян Бойчев

visibility 0

/ брой: 104

Насилствено тъпкане

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 104

Безсмъртни, те пътуват с нас

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 104

Писмо на един англичанин, което разтърсва душата

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ