19 Септември 2021неделя01:21 ч.

Заплакала е гората

/ брой: 104

автор:Велиана Христова

visibility 196

Служебният земеделски министър Христо Бозуков спря със заповед сечта в държавните гори до края на годината. Забраната обхваща най-вече изсичането в критични зони край водоизточниците, реките, язовирите, езерата. Държавните предприятия ще намалят с 30 на сто ползването на дървесина. Хвала, както се казва, понеже с усилията на публични и частни фирми от българските гори из Странджа, Родопите, Стара планина малко нещо остана.     
Според специалисти незаконният дърводобив в България е между 1/4 и 1/3 от размера на официално добитата дървесина, от което тарикатите гушват около 150 милиона лева чиста годишна печалба. Хората от цяла България периодично се вдигат срещу изсичането, ама понеже контролът досега бе никакъв, резултатите са мижави. Помним преди две години скандалът в Костенец, когато трансформираното във фирма общинско дружество скочи срещу кмета Радостин Радев, понеже той огласи как се изсичат горите наоколо. Помним колко скандали се вихриха само през миналата година - срещу бракониерите дървари, опоскващи частни и държавни масиви, се вдигнаха хората в Павликени, в Самоков, в Своге, в природния парк "Странджа" и къде ли не. Дъбовете край Сливен с брадви ги отсякоха. Дори липите край Стара Загора бяха отнесени!  
Още ли някой се чуди защо свлачища затрупват пътищата на страната? Дъждовете били виновни. Глупости. Виновни са тия, които карат на кяр тайно навързаните трупи в Гърция и другаде - поне половин милиард лева на година си докарват извън официалния износ. А защо Япония например забранява изобщо износа на дървен материал от страната? Защото гората е не само дървесина, тя е чист въздух, тя е питейна вода, тя е преграда срещу наводненията, дори срещу вируси. Забелязахте ли, че КОВИД-19 е по-слабо разпространен в регионите с гори? Не че мярката на Бозуков ще спре трагедията, щото не само държавните, но и частните гори изчезват или пътуват към чужбина. Но тя все пак е една първа стъпка към спасението на Magna Silva Bulgarica (Великата българска гора).

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ