16 Юни 2021сряда09:46 ч.

Янаки Стоилов официално представи екипа и приоритетите си

Започва проверка на Търговския регистър

Янаки Стоилов разпореди ревизия в Агенцията по вписванията, регистъра на особените залози и затворите

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 948

Обстойна ревизия на всички структури под шапката на правосъдното министерство е разпоредил служебният министър Янаки Стоилов. При представянето на екипа си той посочи, че започва проверка на Агенцията по вписванията, Търговския регистър и регистъра на особените залози. Ревизия ще има и на работата по издаване на българско гражданство. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа.

Предвиден е одит на обществените поръчки на Министерството на правосъдието от последните години. Голяма част от тях са свързани с оптимизацията на затворите, но местата за лишаване от свобода ще бъдат проверени и заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за насилие.

Ще бъдат ревизирани и обществените поръчки на Министерството на правосъдието за последните години. Като най-проблемни области, за които отговаря министерството, Стоилов посочи предоставянето на гражданство, местата за лишаване от свобода и вписванията. Предстои и преглед на дейността и резултатите на националния механизъм за борба с корупцията и съдебната реформа. Очаквам проверките да приключат до края на месеца, заяви Стоилов.

Правосъдният министър е очаквал конкретни данни за твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски за издевателства над арестант. Тъй като в министерството такива не са постъпили, е наредена проверка в затворите и арестите, която обхваща периода от началото на 2017 г. досега. Министерството ще сезира по темата и главния прокурор Иван Гешев. "Ние нямаме разследващи функции, а определени лица се сочат като зрители на този запис и може чрез разпити да се установят евентуалните извършители", обясни Стоилов. На въпрос дали би инициирал дисциплинарно производство срещу главния прокурор, той отвърна, че е свободен да действа по закон и без пристрастия, когато има сериозни сигнали. Форматът, в който темата може да се обсъжда, е във Висшия съдебен съвет, подчерта юристът.

Двама ще са заместниците на Янаки Стоилов. Мария Павлова е следовател в националното следствие и беше министър на правосъдието в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Вторият заместник е Иван Демерджиев, адвокат и ръководител на Адвокатската колегия в Пловдив. Началник на кабинета ще е юристът Мариян Карагьозов, който завършва докторантура по балканистика в БАН и е бил кореспондент на БНР в Истанбул.

ДКК саботира министъра на икономиката

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 113

Задълженията на държавата към бизнеса нараснаха с 31%

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 113

Каним "Гугъл" и "Амазон" в България

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 113

БНБ одобри нови шефове в ББР

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 113

НАТО установи шест заплахи

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 113

Заев идва за преговори в София

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 113

Путин е умен и корав политик

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 113

Изчезваме

автор:Ева Костова

visibility 239

/ брой: 113

Изненадите на Хераклея Синтика

автор:Велиана Христова

visibility 250

/ брой: 113

Поколение от нехранимайковци ли отгледахме?

visibility 215

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ