10 Май 2021понеделник11:25 ч.

Започват консултациите за новата ЦИК

Публичното изслушване на предложенията ще се излъчва в реално време

/ брой: 85

автор:Дума

visibility 585

След като БСП обяви, че днес ще върне мандата за съставяне на правителство на президента Румен Радев, държавният глава веднага насрочи консултации с парламентарно представените партии за номинации за новия състав на ЦИК. Заради измененията в Изборния кодекс, приети миналата седмица от Народното събрание, президентската институция трябваше да подготви процедура, а след това Радев да назначи новите 15 члена на комисията, предложени от партиите. Спешното започване на срещите се налага, след като нито една от трите партии, получили мандат за съставяне на кабинет, не пое отговорността. Това означава, че трябва да бъде обявен служебен кабинет и да се насрочат предсрочни парламентарни избори. За целта обаче трябва и работеща ЦИК, тя ще е с петима членове по-малко, а партиите, които имат евродепутати, но не и народни представители у нас, губят правото си на квота в нея.

По новите правила ГЕРБ ще имат 4 души в ЦИК, "Има такъв народ" и "БСП за България" са с по трима, ДПС и "Демократична България" - двама, а "Изправи се! Мутри вън" - един. Радев вече е изпратил покани до парламентарните групи, а публичното изслушване на предложенията ще започне от 14 часа на "Дондуков" 2. То ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция. Всеки кандидат ще има 10 минути, за да представи мотивите и квалификацията си.

Кандидатите за членове на ЦИК трябва да имат диплома за магистър, като е препоръчително висшето им образование да е по право, информатика и компютърни науки, математика, обществени комуникации и информационни науки, политически науки и социология. Те трябва да притежават удостоверение за юридическа правоспособност, ако висшето им образование е по специалност "Право". Комисия, назначена със заповед на главния секретар на президента, извършва проверка на представените документи за съответствие с изискванията за членове на ЦИК. Комисията ще представи на Радев доклад за дейността си в деня, следващ приключването на публичните консултации.

Очакват ценови шок в енергетиката

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 87

Агростопанствата се стопиха с над 60% за 10 години

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 87

Парите в обращение нараснаха с 15%

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 87

Изчезнал е сибирски лекар, лекувал Навални

автор:Дума

visibility 270

Русия: Нацизмът се завръща

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 87

Русия зове за отпор срещу неонацизма и безпаметството

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 87

Зоран Заев търси подкрепа в Брюксел

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 87

Маратонът на ястребите

автор:Велиана Христова

visibility 349

/ брой: 87

Излезе новият брой на "Ново време"

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 87

Руски филми за Победата в РКИЦ

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 87

Философията и политиката на Лявото

автор:Иван Генов

visibility 85

/ брой: 87

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ