03 Юни 2023събота15:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Колонката на Велизар Енчев

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

/ брой: 14

автор:Велизар Енчев

visibility 658

Странни неща стават във външното ни министерство: дали в доскоро управляваното от служебния министър Светлан Стоев, дали в сегашното - под ръководството на Теодора Генчовска.

Това е хамлетовският въпрос, когато търсим отговорните за случилото се на пленарното заседание на Общото събрание на ООН на 16 декември 2021 г.

В този ден България е подкрепила, при това без резерви, резолюция на ООН за демократизацията и изборите, в която са включени термините "полова идентичност", различна от биологичната, и "жени в цялото им разнообразие", обхващащ също биологични мъже, идентифициращи се като жени. 

Още по-интригуващо е, че българският представител не е подкрепил предложени поправки за отпадане на проблемните термини, съобразявайки се с решенията на Конституционния съд за пол и полова идентичност от 2018 и 2021 г.

От видеозаписа на пленарното заседание ясно се вижда как България подкрепя спорната резолюция, за разлика от други държави, които изразяват своите резерви.

Преди четири дни МВнР реагира на тази новина, уточнявайки, че резолюцията e внесена от САЩ и е подкрепена от всички държави членки на ЕС, като фокусът на документа е върху ролята на ООН за провеждане на свободни и честни избори и намаляване на дискриминацията в изборния процес.

В рамките на резолюцията, твърди МВнР, няма позоваване на определението за родова идентичност (gender identity) от т.нар. Истанбулска конвенция и съответно от българска страна не е направено възражение...

Но запознаването с оригиналния документ от ООН говори за обратното. 

На стр. 6 от официалния документ на ООН фигурира следният текст:

На стр. 2 от въпросната Резолюция фигурира и следният абзац:

в който ясно се вижда фразата women in all their diversity - "жени в цялото им разнообразие". 

Всъщност, какво цели с този отговор външнополитическото ни ведомство? И защо забравя, че именно заради термина "полова идентичност" България не ратифицира Истанбулската конвенция.

А сега най-важното: текстът на резолюцията е гласуван три дни след встъпването в длъжност на коалиционния кабинет "Петков".

Затова е добре да знаем: служебният министър или новият министър са отговорни за дипломатическия гаф, който по своята същност е антиконституционен?

Налагат Истанбулската конвенция на цял ЕС

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 104

Румънските учители продължават стачката

автор:Дума

visibility 438

/ брой: 104

Украйна загуби остатъците от бойния си флот

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 104

Вдигат тавана на дълга на САЩ

автор:Дума

visibility 487

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ