09 Август 2020неделя11:30 ч.

От редактора

Защо интелигенцията си трае и мълчи?

/ брой: 262

автор:Борис Данков

visibility 1281

...Това пита проф. д-р Чавдар Добрев в "братска" газета, след като нищи надълго, нашироко и надълбоко причините за погрома на днешните ни управници върху българската наука, образование и култура? Къде се корени конформизмът на българската интелигенция? - пита се професорът и за да си отговори, привежда какви ли не случаи и  примери от литературната и театрална класика.
Ама как може? Защо Божидар Димитров като "Бойков министър" е "безропотен като агне"? По каква причина иначе "добрият театрален директор" полковник Митко Тодоров днес изпълнява функциите на "културен терминатор"? Поради що синчето на антифашиста Симеон Игнатов като просветен министър се държи сякаш е "селски стражар"? Защо е нужно "прекрасният скулптор" и иначе "свободолюбив човек" Вежи Рашидов да се превърне в "елементарен инструмент" на Бойко Борисов, Симеон Дянков и компания?...
На тебе ли, уважаеми професоре, трябва да ти се обяснява къде и в какво се корени конформизмът на българската интелигенция? И защо тя си трае и мълчи, макар да вижда, че работите в държавата ни (не само в науката, образованието и културата) не отиват на добре?
Ами трае си, защото в нея е скалпирано социалното чувство, а тя е превърната в безформена отчаяна маса от лумпени и слагачи, от празни дърдорковци и надъхани акъллии, махленски оплаквачки. Трае си, понеже у нас всеки се спасява поединично, а се стреми да води бащина дружина поотделно. Пасува си, тъй като са се нароили партии и партийки, граждански движения и движенийца, кръгове и кръгчета... Спотайва се, защото всеки вика: "Аман-заман", а никой не казва "Как". Във всеки случай - не с театрални скечове и дрънкане на празни тенджери и тигани, с преливане от пусто в празно. На тебе ли, професоре, да ти казвам как.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ