Засякоха опасно вещество в 23% от рибата в София
/ брой: 237
В 23% от изследваните риби от търговската мрежа е открито наднормено съдържание с хистамин. Натравянето с хистамин прилича на алергия и често не се диагностицира правилно, алармираха от Асоциация "Активни потребители".
Изследвани са 13 проби на риби, закупени от 4 търговски обекти в София. От тях 7 са придобити от рибния сектор на две големи търговски вериги, а останалите 6 - от два малки квартални рибни магазини. Рибата е различно обработена и съхранявана. Пет от пробите са сушено-мариновани, 3 са декларирани от търговците като пресни, а останалите 5 са замразени продукти. С изключение на 2 проби чернокоп, се предполага, че останалите са вносни продукти. След магазина всички проби са занесени веднага в лабораторията.
От 13-те изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100 мг/кг. Пробите са съответно филетирана прясна скумрия от малък рибарски магазин (322 мг/кг), размразено филе от риба тон (610 мг/кг), цяла замразена и непочистена скумрия (1066 мг/кг) - и двете са придобити от рибния сектор на голяма търговска верига. Рекордьорът е замразената скумрия, в която хистаминът е повече от 10 пъти над разрешените нива.
Най-честата причина за образуването на опасното вещество е неправилно съхранение на рибата. Или самите производители не са съхранявали рибата при необходимата температура или това се е случило в търговската мрежа. От "Активни потребители" уточняват, че са закупили рибата от големи хипермаркети, а не от пазари. Много вероятно е рибата да е била размразена, в опит да се представи за прясна, а след това обратно да е била замразена. Именно тогава се образува опасният хистамин в хрилете и вътрешностите на рибата.
Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК --> ТУК <--
Споделяйте нашите публикации.