17 Май 2024петък10:46 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Засякоха опасно вещество в 23% от рибата в София

/ брой: 237

автор:Дума

visibility 45

В 23% от изследваните риби от търговската мрежа е открито наднормено съдържание с хистамин. Натравянето с хистамин прилича на алергия и често не се диагностицира правилно, алармираха от Асоциация "Активни потребители".

Изследвани са 13 проби на риби, закупени от 4 търговски обекти в София. От тях 7 са придобити от рибния сектор на две големи търговски вериги, а останалите 6 - от два малки квартални рибни магазини. Рибата е различно обработена и съхранявана. Пет от пробите са сушено-мариновани, 3 са декларирани от търговците като пресни, а останалите 5 са замразени продукти. С изключение на 2 проби чернокоп, се предполага, че останалите са вносни продукти. След магазина всички проби са занесени веднага в лабораторията.

От 13-те изследвани риби в 3 се открива хистамин в количество над 100 мг/кг. Пробите са съответно филетирана прясна скумрия от малък рибарски магазин (322 мг/кг), размразено филе от риба тон (610 мг/кг), цяла замразена и непочистена скумрия (1066 мг/кг) - и двете са придобити от рибния сектор на голяма търговска верига. Рекордьорът е замразената скумрия, в която хистаминът е повече от 10 пъти над разрешените нива.

Най-честата причина за образуването на опасното вещество е неправилно съхранение на рибата. Или самите производители не са съхранявали рибата при необходимата температура или това се е случило в търговската мрежа. От "Активни потребители" уточняват, че са закупили рибата от големи хипермаркети, а не от пазари. Много вероятно е рибата да е била размразена, в опит да се представи за прясна, а след това обратно да е била замразена. Именно тогава се образува опасният хистамин в хрилете и вътрешностите на рибата.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Еврокомисията ни отписа за еврото догодина

автор:Дума

visibility 992

/ брой: 90

Прогнозират добър летен сезон, откриват го в петък

автор:Дума

visibility 946

/ брой: 90

Лозарският сектор е в трудна ситуация

автор:Дума

visibility 923

/ брой: 90

Рекордните 6,73 млрд. лв. осчетоводени неправилно

автор:Дума

visibility 836

/ брой: 90

Атентат срещу Роберт Фицо

автор:Дума

visibility 1015

/ брой: 90

ЕС одобри пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 90

Гърция забрани телефоните в час

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 90

Накратко

автор:Дума

visibility 906

/ брой: 90

С теб сме, Роберт!

автор:Дума

visibility 998

/ брой: 90

Сами сме срещу мобилните оператори

visibility 1062

/ брой: 90

Имитация на нормално

visibility 944

/ брой: 90

БСП срещу статуквото и в защита на националните интереси

автор:Дума

visibility 1003

/ брой: 90

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ