14 Април 2021сряда05:30 ч.

Завалиите...

/ брой: 164

автор:Веселин Стоянов

visibility 1614

Най-сетне някой да признае онова, което тормози българите от близо 140 години насам. Тези дни проф. Кирил Топалов, писател, дипломат и преподавател, обясни, че ако нашата политическа система усети за някого, "че е безкористен, че не може да бъде купен, не може да бъде изманипулиран, че той има някакви принципи и идеали - той просто по елегантен или по груб начин няма да бъде допуснат до политическия живот. Ако стигне дотам, пътят му моментално ще бъде пресечен".
За съжаление поводът за тези тъжни констатации е годишнината от рождението на най-българския Апостол - дяконът Васил Левски. Тъжни мисли, но жестоки и правдиви. Мнозина се питат защо Левски и Ботев не доживяха Освобождението на България, но когато се вгледаме в първите години на същото това Освобождение, ще си обясним много неща. Най-вече за кръвожадността на революциите и първите им жертви - техните деца.
Все пак има в душата на народа една свещена памет за Апостола. Като дар на човек, посетил дома ви и оставил нещо, което не се пипа. Това нещо е мисълта за Свободата. Струва ми се, от далечно вълнение тази мисъл е покрита с шала на забравата. Днес тя е повече легенда, отколкото всекидневно присъствие. Днес тя е повече цветя пред бесилото, отколкото истинско вникване в думите и делата на Апостола. В букварите, ако още ги има, разбира се, има стихотворенията на Ботев и Вазов за Левски, разказчета за неговата храброст и, естествено, "лъвский скок".
Вероятно само отделни учени изучават кореспонденцията на Апостола, уставите, които са неговото кредо за бъдещото управление на държавата, строгите закони на неговата конспирация - всичко това трябва да се превърне в морална единица за българския народ, както речите и действията на водачите на Великата френска революция и до днес са в основите на френските разбирания за гражданска свобода.
Днес разбиранията на Левски за устройството - и морално, и държавно - на отечеството могат да бъдат моралният императив на една конституция. Но ние сме ги забравили, както сме забравили самия него и се сещаме само на 18 юли или 19 февруари. Сещаме се, за да подчертаем колко го обичаме, ако може тия, дето ни гледат отстрани, да си мислят, че и ние сме като него.
Или сме били поне в една чета... завалиите!

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ