04 Май 2024събота22:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Жабари ли са българите? или Защо ги ручахме жабетата?

/ брой: 38

автор:Дума

visibility 174

У нас битува мнението, че италианците ядат жаби. Ама толкова много жаби ядат, че едва ли не това е основното им национално ястие. Няма спагети, няма макарони, няма мортадела… Жаби! Дори във филма „Оркестър без име“, ако си спомняте, героят на Павел Попандов пита героя на Николай Николаев (италианец): „Я кажи ти, вие защо ядете жаби?“
Между другото жаби ядат и французите, и испанците, и… Абе в цяла Европа се ядат жаби, но на италианците, като им е излязло това прозвище – „жабари“, няма отърване!
За наши национални ястия се смятат бобът, мешаната скара и зелникът. За боба и за мешаната скара може да се спори, защото бобът е дошъл от Америка, следователно и там го ядат яко и почти непрекъснато (четете Джек Лондон, четете Стайнбек и ще се убедите), а що се отнася до мешаната скара, тя се консумира по целите Балкани, в Близкия изток и в Закавказието, само дето в Близкия изток се прави без свинско. Зелникът обаче е типично българско ястие. Не че не го обичат и съседните нам страни, но единствено ние имаме поговорката „Не е луд този, който яде зелника, луд е, който му го дава!“
Но да се върнем на жабите. Двайсет и кусур години преход. Едно правителство пада, идва друго, за един месия от „Осанна!“ минаваме към „Разпни го!“, за следващия – също… Преживяхме девалвации, деноминации, приватизации, стачки и митинги, фалити на банки… Всичко преживяхме!… Абе – преход, та преход!
И в крайна сметка – какво? В крайна сметка – чуйте какво скандират протестиращите из софийските улици! „Кой не скача, е червен!“, Мафия!“… Познато, нали? Помним го отпреди двайсет и кусур години.
Та ето, значи, върнахме се на жабите… При подобна ситуация великият мъдър шоп задава въпроса: „Е, оти ги ручахме жабетата?“
Но да се върнем и на зелника… Докато едни от нас (лудите) през годините ручахме сурови живи жабета, други (не луди) ядоха добре опечен, със зачервена коричка, зелник. И май така ще си продължава… 
Та италианците ли били жабари? 

 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1339

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1312

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1183

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1359

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1562

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1309

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1301

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1513

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1324

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1449

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ