17 Февруари 2020понеделник06:48 ч.

Жените казват 3 пъти повече думи от мъжете

Доказано е, че 2/3 от речта на дамите са насочени към изразяването на емоциите, останалото е опит за формулиране на мислите

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 1480

Представителките на нежния пол произнасят почти 3 пъти повече думи, отколкото мъжете - около 20 000 срещу 7000 думи дневно. Те говорят по-бързо и получават от своя глас удоволствие, близко до сексуалното. Тези изводи са публикувани в книгата "Женски ум" на психиатърката Луан Бризендайн, цитирани от в. "Дейли мейл". Според авторката разликата в строежа на главния мозък на силния и слабия пол е причината за по-голямата бъбривост на жените. Изследователката подчертава, че дамите притежават повече нервни клетки, отговорни за речевите функции. Самият процес на разговор е съпроводен при тях с отделянето на хормони, които носят възбуда и удоволствие, сравними по сила с наркотичните, и именно те стимулират по-голямата разговорчивост у жената.
Тези различия могат да се наблюдават още в утробата на майката, където голямо влияние върху формирането на мозъка оказва мъжкият хормон тестостерон. Областите на главния мозък, отговорни за комуникацията, в това число и речевата, а също емоциите и паметта при момчетата като правило са с по-малък размер, отколкото при момичетата. Именно затова жената много по-лесно изразява своите емоции, отколкото мъжът.
Тестостеронът намалява не само количеството на тези клетки в мъжкия мозък, които отговарят да склонността към разговор, но също така влияе негативно върху способността на мъжа да слуша. Авторката смята, че мъжете просто не слушат, и то в буквалния смисъл на думата, доводите на своите жени и приятелки.
Изобилието на думи обаче не означава, че жените предават с тяхна помощ повече информация: "Доказано е, че 2/3 от речта на дамите са насочени към изразяването на емоциите, останалото е опит за формулиране на мислите", твърди изследователката.
Някои учени се отнасят скептично към теорията на Луан Бризендайн за влиянието на тестостерона върху мозъка и смятат, че различията между мъжете и жените могат да се обяснят по-правилно със социалните условия, в които те живеят и се възпитават.

БСП иска общината да чисти София

автор:Деси Велева

visibility 106

/ брой: 32

Два дни на протести в Благоевград

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 32

Започнаха районните конференции на БСП в София

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 32

Борисов отрича да знае за подслушването на президента

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 32

МВФ: Плоският данък увеличава неравенството в България

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 32

Инфлацията надхвърли 4% за пръв път от 7 г.

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 32

Забавяне на икономическия растеж до 3,5% в края на 2019 г.

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 32

Северна Македония разпусна парламента си

автор:Дума

visibility 46

Настъпление в Алепо под турско прикритие

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 32

Франция и Полша сблъскаха визиите си за Русия

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 32

Додик вещае разпад на БиХ до 10 години

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 32

Очакват ви 300 находки от дълбините на времето

автор:Велиана Христова

visibility 117

/ брой: 32

Другото мнение

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 32

Талантът на Дякона

автор:Лъчезар Еленков

visibility 106

/ брой: 32

Васил Левски - призваният

автор:Петра Ташева

visibility 96

/ брой: 32

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ