27 Януари 2023петък19:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Жилищата в София и Варна достъпни само за 10 % от домакинствата

Цените в столицата са се удвоили за последните седем години

/ брой: 231

автор:Дума

visibility 3

В София и Варна жилищата са достъпни за едва 10% от домакинствата с най-високи доходи. Има силно разкъсване между цени и доходи през последното десетилетие. В страната като цяло обаче ситуацията е доста по-благоприятна, сочи анализ на УниКредит Булбанк. Той оценява достъпността на жилищата на фона на доходите на населението. Ако цената на жилището е по-малка или равна на средногодишния доход на домакинството за 6 години, то тя е подценена или балансирана, а жилището се води достъпно или умерено недостъпно. Ако цената на имота се равнява на дохода за 6, 8 или повече години, той се води надценен, а също - сериозно или крайно недостъпен. Не купувайте имот, когато цената му надвишава 6-годишния ви брутен доход, съветват банкерите.
Жилищата в България са по средата между умерено недостъпни и сериозно недостъпни. През 2021 г. домакинство със средни доходи е трябвало да спестява брутния си доход в продължение на 6,1 години, за да си купи средно за пазара на страната жилище от 73 кв. м.
Ако се направи разбивка според доходите на домакинствата, картината е по-различна. За 50-те процента домакинства с най-ниски доходи в страната жилищата са крайно недостъпни, като 10-те процента с най-ниски доходи е трябвало да спестяват целия си брутен годишен доход преди данъци в продължение на цели 13 години, за да купят средно по размери жилище от 73 кв. м. през 2021 г.
В три от 15-те най-големи града в извадката на УниКредит - Пловдив, Бургас и Стара Загора, средно за страната жилище могат да си позволят 20% от домакинствата. В Пазарджик жилищата са достъпни за 30% от домакинствата през 2021 г., в Русе - 40%, а в Сливен, Плевен, Перник, Шумен и Хасково - 50%, което автоматично означава, че жилищата в последните пет града са достъпни за средното домакинство.
Жилищата в София са поскъпнали през 2022 г. с 22% на годишна база. В 23% от кварталите в София цените са с годишен ръст от 30 и повече процента през третото тримесечие на 2022 г., пише още в анализа на УниКредит Булбанк. "Балон" на пазара обаче няма, посочват експертите.
Според данните от НСИ цените на жилищата в София са се удвоили за последните седем години. За същия период доходите на домакинствата в София са нараснали с 26%. За цялата страна цените на жилищата са нараснали със 71% за седем години, а доходите са се повишили с 50%. Това показва, че докато средно за страната поскъпването на жилищата изпреварва в умерена степен ръста на доходите и достъпността на жилищата леко се влошава, то в София повишението на цените е в пъти по-голямо от това на доходите, което води до значително влошаване на достъпността на имотите.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ