12 Август 2020сряда03:22 ч.

Познаваме ли ги?

Зимно и лятно бърне

/ брой: 283

автор:Милчо Андреев

visibility 3018

Зимното бърне има добре изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм. Теглото му е 200-440 г, дължината на тялото 34-43 см, размахът на крилата 58-64 см. Мъжкият в брачно оперение има кестенява глава, със зелени страни, като зеленото е оградено с тънка жълта ивица. Страните на подопашието са светложълти, оградени с черно, забелязващи се отдалеч. Надлъжно по сивото тяло има хоризонтална бяла ивица. Женската е кафява с надлъжни тъмни резки и петна. Плуващите птици приличат на женското лятно бърне, но се отличават по дребните размери, малкият клюн, често с малко оранжево в основата, липсата на тъмна ивица върху бузите, поради което главата изглежда доста едноцветна, страничното светло петно в основата на опашката. В полет сигурен отличителен белег на женските е оцветяването на крилете; коремът има в центъра светло петно с неясни граници; подкрилията в средата са бели, а краищата им са тъмни. Мъжките птици в извънбрачно оперение и младите много приличат на женските, но младите са с общо взето по-тъмно оперение и хълбоците им са на райета (възрастните женски имат по-фин люспест рисунък).
Зимното бърне е най-дребната патица, изглеждаща почти като бекасова птица в полет, с тесни, заострени криле и къса шия. Излита от водата лесно, издига се бързо и стръмно нагоре, лети в гъсто, компактно ято, с бърз и стремителен полет като често завива и сменя посоката на полета. Отдалеч, в полет, изглежда тъмно на цвят, с къса, широка бяла ивица отгоре, по средата на крилото (и при двата пола). Крилното огледало е лъскаво зелено.
Зимното бърне е моногамна птица. Чифтосването става през зимата по време на прелетите към гнездовите територии. Гнезди единично или на малки групи в близост до водоемите. Гнездото е на земята, скрито сред гъсти треви или под храсти. Представлява плитка ямичка, покрита със сухи треви, растителни остатъци и папрати.
Зимното бърне е втората по численост патица у нас след зеленоглавката. В България в отделни години зимуват до 12 000 птици. Ловът им е разрешен от 1 октомври до 31 януари.
Лятното бърне достига дължина на тялото 37-41 см, размах на крилата 58-69 см и тегло от 300 до 480 г. Малко по-едро е от зимното бърне, с по-дълъг и по-прав клюн и средно по-дълга опашка. В полет крилете са малко по-светли (най-вече външната им част). Мъжките птици в брачно оперение са с шоколадово-кафява глава (изглеждаща тъмна отдалеч) с бели сърповидни ивици над очите, спускащи се надолу по страните на шията; гърдите са тъмнокафяви, хълбоците светлосиви; перата по плещите са черно-бели и заострени. В полет се отличава по светлите сиво-сини надкрилия и резкия контраст между белия корем и тъмните гърди. Женската много прилича на женска на зимно бърне, но се отличава по малко по-големите си размери; по-дългия и по-прав изцяло сив клюн (без оранжево в основата).
Лятното бърне е моногамна птица. Гнезди единично или на малки групи край бреговете на водоеми. Гнездото е на земята, скрито сред гъсти треви, тръстики или под храсти. Представлява сравнително дълбока ямичка, покрита със сухи треви, растителни остатъци, листа и пух. Гнездовият период е от април до юни. Снася 8-9 яйца, които мъти 21-23 дни. Малките са гнездобегълци. Могат да летят на 35-40 дневна възраст, а на 1 г. са полово зрели.
По време на миграции лятното бърне е многочислено, но зимува по изключение в нашата страна. У нас вероятно гнездят около 100-150 двойки. Разрешено е за лов от 1 октомври до 31 януари.


Лятно бърне


Зимно бърне

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ