21 Август 2025четвъртък13:38 ч.

Зографски завърши 48-и в Оберсдорф

автор:Дума

visibility 740

Владимир Зографски завърши на 48-о място в първия старт от Четирите шанци - в Оберсдорф, кръг от Световната купа по ски-скокове. Самоковецът постигна резултат от 110 м, което му донесе 92,5 т., и това не бе достатъчно, за да получи право на втори опит.
Победи японецът Рьою Кобаяши с 305,1 т. (скокове от 138 и 134 м), който преди година доминира и на 4-те шанци. Втори остана германецът Карл Гайгер с 295.9 т. (135/134 м), а трети завърши Давид Кубацки (Полша) с 294,7 т. (132/133).
Трикратният олимпийски шампион Камил Стох (Полша) остана 19-ти с 267 точки след скокове от 124.5 и 130.5 м, а Кобаяши увеличи преднината си на върха в генералното класиране с вече 540 т., пред Гайгер 427, Щефан Крафт (Австрия) 419, и други. Зографски дели 50-ото място с 5 точки, съобщава БTA.

"Четирите шанци - десет дни лудост". Така са представили традиционно най-вълнуващия етап от Световната купа по ски скокове в сайта на Международната федерация по ски. През 1953 година за първи път се взима решение стартовете в Оберсдорф (Германия), Гармиш-Партенкирхен (Германия), Инсбрук (Австрия) и Бишофсхофен (Австрия) да се обединят в един сегмент от сезона и оттогава насам са познати и дълго чакани от феновете.
В Германия и Австрия в рамките на въпросните 10 дни, докато трае надпреварата на Четирите шанци, ски скоковете са национален спорт. Рейтингите по телевизията приличат повече на тези на футбола, отколкото на зимни спортове. Повече от 10 пъти по-сериозна е посещаемостта и на живо на състезанията. За това допринася и фактът, че Четирите шанци е в много примамлива част от годината - между 29 декември и 6 януари, когато няма особено впечатляващи други спортни събития.
Това е 68-мото издание на Четирите шанци, а фаворитите са Рьою Кобаяши, Щефан Крафт, Камил Стох и Карл Гайгер. 23-годишният японец започна проблемно сезона в Световната купа, но напоследък отново набра скорост, а и е настоящият победител в турнира, печелейки всичките четири състезания миналия сезон.
Крафт пък никога не е правил толкова силно начало на кампания, както сега, а и е победител в УЧетирите шанциФ през 2014/15. Очаква се 26-годишният австриец да бъде пределно мобилизран да се представи на ниво в турнира, особено след като падна в преднишния кръг от Световната купа в Енгелберг.
Полякът Стох спечели в Енгелберг и донякъде заличи слабото начало на сезона, като има два триумфа в Четирите шанци и опитът му не може да бъде отречен. Гайгер е единственият от фаворитите, който досега не е печелил турнира, но за него допълнителен стимул е фактът, че е родом от Оберсдорф, а и се слави с невероятното си постоянство.
Хората, които могат да поднесат изненада на Четирите шанци са още Петер Превц, Ян Хоерл и норвежците Даниел Андре Танде, Мариус Линдвик, Йохан Андре Форфанг и Роберт Йохансон.

Пускат конкурса за пътническите жп превози в страната

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 155

Министър Иван Иванов инспектира магистрала "Европа"

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 155

Три четвърти от българите усещат покачване на цените

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 155

Масов мор за пъстървите в развъдниците

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 155

Румънските студенти протестират

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 155

Цените на храните в Гърция растат

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 155

Малък хърватски остров гони туристи

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 155

Унгария и Словакия отново получават петрол

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 155

Отчуждаване

автор:Боян Бойчев

visibility 216

/ брой: 155

Мляскане с очи

автор:Александър Симов

visibility 224

/ брой: 155

Коварният враг на Украйна - собственото й ръководство

visibility 250

/ брой: 155

За гордостта от българското знаме

visibility 240

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ