02 Май 2024четвъртък15:15 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1200 разрешителни режима тормозят бизнеса

Обмисляме поправки или напълно нов закон за обществените поръчки, заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с работодатели

/ брой: 132

автор:Деси Велева

visibility 1316

Рекорден брой от 1200 лицензионни и разрешителни режима пречат на българския бизнес, стана ясно вчера след среща на премиера Пламен Орешарски с четири национално представени работодателски организации. След близо двучасовите разговори двете страни са се договорили до две седмици да се създаде работна група на ниво зам.-министри и представители на работодателските организации. Тя ще работи за намаляване и облекчаване на административните тежести за бизнеса у нас. Според Орешарски през последните години правителствата са се опитвали да облекчат административната тежест върху бизнеса, а днес крайният резултат е, че има рекорден брой разрешителни режими.
Ще обсъдим и дали са достатъчни поправки в Закона за обществените поръчки или ще е нужно да се направи напълно нов закон, коментира още Орешарски. Той обеща да се работи за по-голяма равнопоставеност между фирмите. Премиерът обаче не се ангажира да каже каква част от разрешителните режими ще останат в действие. От думите му стана ясно само, че свързаните с европейските регулации няма да бъдат променяни, а ще се предвидят по-кратки срокове, за да се намали тежестта им.
Представителите на бизнеса изразиха удовлетворението си от срещата с премиера и министрите на икономиката Драгомир Стойнев и на финансите Петър Чобанов. Умерен оптимизъм от разговорите изрази председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев, който потвърди, че сега действащите режими тормозят бизнеса и пречат за създаването на високо платени и устойчиви работни места. Не е невъзможно да се ограничат регулациите за бизнеса, но това трябва да стане до началото на есента, за да може промените да бъдат предвидени и в проектобюджета за следващата година, категорични бяха от бизнеса. Според работодателите е нужно да се рестартира и работата на Съвета за икономически растеж, която на практика е преустановена през последните години.
За трудностите, пред които е изправен българският бизнес, потвърди и Огнян Донев, председател на КРИБ. Според него ако се създадат възможности той да работи в добри условия, ще има и повече работни места.
Работодателите бяха категорични, че режимите у нас никнат като плевели и всички са вредни. Те бяха "почистени" между 1997 и 2001 г., когато пред работна група всеки, който администрира режим, доказваше, че той трябва да остане, припомниха представителите на бизнеса. Тогава една трета от режимите отпаднали. Работодателите се оплакаха и че в момента постоянно се въвеждат незаконосъобразни разрешителни, най-често на общинско равнище. Затова на срещата се е постигнало съгласие всички те да бъдат вкарани в административен регистър.


Синдикатите искат надзорни съвети в обществено важни комисии


КНСБ и КТ "Подкрепа" са се съгласили да участват в работната група, която ще търси възможности за облекчаване на регулаторните режими за бизнеса и за промени в Закона за обществените поръчки. Това съобщи пред журналисти премиерът Пламен Орешарски след среща в МС с президента на КНСБ Пламен Димитров и със заместник-президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов вчера. Срещата е част от консултациите на премиера за подобряване на икономическата ситуация в страната.
И двата синдиката искат създаване на надзорни съвети в комисиите, които се занимават със защита на обществения интерес. Такива са ДКЕВР, Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията и други, каза Манолов.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ