07 Юни 2020неделя10:49 ч.

13 държави от ЕС с писмо в защита на основните права и демокрацията по време на пандемията

автор:Дума

visibility 585

Върховенството на закона, демократичните правила и основните права на хората трябва да бъдат защитени дори по време на извънредните мерки, свързани с разпространението на коронавируса. За това настояват общо 13 държави членки на ЕС в свое съвместно изявление. Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция заявяват: „В тази безпрецедентна ситуация е легитимно държавите членки да приемат извънредни мерки, за да защитят гражданите си и да преодолеят кризата. Ние обаче сме дълбоко обезпокоени за риска от нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, произтичащ от приемането на определени извънредни мерки“.

"Извънредните мерки във връзка с коронавируса трябва да бъдат ограничени до това, което е строго необходимо, трябва да бъдат пропорционални и временни по своя характер, да бъдат подложени на редовна проверка и да зачитат гореспоменатите принципи и международните правни задължения. Те не трябва да ограничават свободата на изразяването или свободата на медиите", се подчертава в изявлението.

В него се посочва още, че "трябва заедно да преодолеем тази криза и заедно да се придържаме към нашите европейски принципи и ценности по този път".

Изразява се подкрепа за инициативата на Европейската комисия да наблюдава извънредните мерки и тяхното прилагане, за да се гарантира спазването на основните ценности на съюза.

По-рано тази седмица еврокомисията предупреди държавите - членки на Европейския съюз, че извънредните мерки, приети от правителствата като част от борбата с коронавируса, не може да подкопават демокрацията.

В понеделник унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса. Това стана с гласуване в парламента, след което управляващата "Фидес" ще може да удължава извънредното положение в страната на практика безсрочно и да управлява с укази.

Решението е спорно за опозицията, както и според правозащитни групи и Съвета на Европа. Критиците му се опасяват, че Будапеща може да се отдалечи още повече от демократичните ценности, след като попадна под ударите на наказателна процедура на ЕС заради атака срещу тях в последните години от управлението на Орбан.

43 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 136

Топло с кратък дъжд

автор:Дума

visibility 94

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 156

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 191

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 187

Датата

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 989

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ