02 Май 2024четвъртък12:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1800 българи "ужилени" от поскъпването на швейцарския франк

Преди 7 години банките ги посъветвали да теглят ипотечни кредити в тази валута, днес заемите им стават непогасяеми

/ брой: 16

автор:Дума

visibility 37

Протест на граждани, които имат кредити в швейцарски франкове, ще се проведе тази неделя пред сградата на общината в Бургас. Това каза организаторът Виолина Райнова от черноморския град, пред "Фокус". Хората се организират в социалната мрежа в интернет. Протест ще има и в София, Пловдив и Варна. Гражданите ще обсъдят единни действия срещу банките. Райнова обясни, че хората са теглили ипотечни кредити през 2007 година, когато швейцарският франк е бил на много ниски стойности. Тя уточни, че става въпрос за валутни програми, които са предлагани на гражданите през 2007-2008 година за теглене на кредити срещу ипотеки. Предложението обаче е кредитът да е в швейцарски франкове. Ако не се тегли такъв кредит, е нямало как да се закупи жилище, обясни Виолина Райнова.
"Курсът на франка тогава беше 1,20 лв. Условията бяха много добри, но са били уловка. Самите банки ни посъветваха да изтеглим такъв вид кредит. Сега валутата скочи много и това прави непогасяеми кредитите ни. Трябва да решим какво ще правим оттук нататък, тъй като не можем да плащаме вноските, а банките не искат да разговарят с нас, да предоговорят условията. Не ни предлагат никакви варианти", казва Райнова. Тя е убедена, че държавата нехае, няма никаква политика от страна на БНБ и от финансовото министерство. "В същото време ние следим какво се случва в Европа. В Унгария е взето решение на национално ниво, както и в Полша, в Сърбия. В тези държави има масово такива кредити и там правителството се е намесило в този проблем. В България въобще не се говори за това, че има такъв проблем", изтъкна Райнова. Според нея медиите не отразяват проблема, тъй като банките са им рекламодатели. "По данни на БНБ потърпевшите сме, около 1800 души, което е много малко за България. Все пак ще предприемем единни действия, тъй като има заведени дела. Дори се обсъждат мерки спрямо България като цяло и завеждане на колективни съдебни дела в Страсбург. Досега има 25-30 заведени дела. Те се водят много бавно и все още няма решения. Предстои да се заведат и нови. Надяваме се някой да ни чуе в тази държава, защото сме данъкоплатци. Българи сме и живеем тук, работим, получаваме доходи, внасяме си осигуровките. Трябва да имаме някакви човешки права. Трябва да ни чуят", каза Райнова. 
ДУМА припомня, че в края на миналата седмица Централната банка на Швейцария премахна наложеното ограничение за стойността на франка от 1,20 евро. Буквално за часове швейцарският франк поскъпна рязко спрямо еврото (с около 30%) и долара (с около 25%). Ограничението бе наложено през 2011 г. в разгара на дълговата криза в еврозоната. Тогава еврото се обезценяваше, а поскъпващият франк се оказа сериозен проблем за швейцарските износители, които трябваше значително да понижат цените си, за да останат конкурентоспособни на международните пазари. Само допреди няколко дни ръководството на централна банка на Швейцария продължаваше да твърди, че наложеният лимит е основополагащ за паричната политика в алпийската държава, но въпреки това крайното решение бе ограничението да отпадне.
Обявеният курс на БНБ за днес е 1,9564 лв. за 1 швейцарски франк.


Вдигат цената на ТИР карнетите заради франка

Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ) извършва разплащанията по карнетите ТИР в швейцарски франкове, поради което курсът на швейцарския франк е от изключително значение, се казва в съобщение на сайта на АЕБТРИ. По принцип политиката на асоциацията е насочена към запазване на цените на карнетите възможно най-дълго, за да може превозвачите да планират разходите си дългосрочно. За съжаление при такава рязка промяна запазването им е невъзможно, се казва в съобщението . Във връзка с това УС на АЕБТРИ определи нови цени на карнетите от 26.01.2015 г. Карнет ТИР - 14-листов, вече ще струва 172 лв. Карнет ТИР - 6-листов от 118 лева става 134 лв., а карнет ТИР - 4-листов от 91 лева поскъпва на 98 лв.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ