23 Януари 2022неделя22:44 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

30 000 медицински сестри липсват у нас

Заплатите на заетите в здравеопазването жени са с 30 на сто по-ниски от тези на мъжете

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 12

В България има траен недостиг на медицински сестри, като те са едва 440 на 100 000 души население при средно 840 за Европейския съюз. Тези данни изнесе заместник-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова на кръгла маса на тема "Пандемията от КОВИД-19 и влиянието й върху жените медицински специалисти в здравеопазването". За да достигне страната до средното равнище на ЕС, са й нужни още 30 000 медицински сестри. В същото време 80 процента от заетите в здравеопазването и социалните грижи са жени, а заплатите им са 30 на сто по-ниски от тези на мъжете.

Акценти на форума бяха правата на работещата жена в условията на пандемия, заплащането и безопасните и здравословни условия на труд на жените в здравеопазването, както и насилието на работното място. Според данни на КНСБ към 30 септември има над 14 400 потвърдени случаи на медицински персонал, заболял от КОВИД-19, като най-много - над 4800, са случаите сред медицинските сестри, а близо 4000 - сред лекарите. От синдиката алармират, че условията в цялото здравеопазване стават все по-тежки, ежедневието на всички работещи в системата става много трудно, а издръжливостта на медицинските специалисти е подложена на изпитание.

По данни на НСИ към края на миналата година медицинските сестри у нас са били под 29 000, като една пета от тях работят в столицата. Заплатите им варират от 550 до 1500 лева, като са по-високи в частните здравни заведения. В същото време от различни европейски държави предлагат на българските медицински сестри средно по 3000-4000 лева. 

Експертите очакват след около 10-15 години дефицитът на медицински кадри да достигне критична точка. Според тях държавата трябва да се намеси и да защити специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", за да може професията да стане по-желана от кандидат-студентите.

 

 

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ