07 Юли 2020вторник19:09 ч.

3700 места в градините, в София чакат над 12 000 деца

Промяната на критериите за прием е всъщност легитимиране на недостига, заявиха от левицата

/ брой: 50

автор:Ира Тодорова

visibility 1631

Кандидатстването за места в детските градини чрез електронната система на Столичната община започна вчера. Съревновават се децата, родени през 2008 г., 2009 г. и 2010 г. От дирекция "Образование" обявиха още през миналата седмица 3700 свободни места в градините. 2700 са местата в яслените групи на обединените детски заведения, за които също се кандидатства през информационната система. Крайният срок е 28 април, а на 29 април ще е първото класиране.
Близо 12 000 са чакащите за прием, сочи официална справка от октомври м. г., поискана от съветника от БСП Калоян Паргов. Той разясни, че от всичките 11 800 за 6-7 хиляди чакащи деца няма места в яслите. Паргов обясни, че само за 2007 г., 2008 г. и 2009 г. новородените в София са 30 000. Точно те сега се борят за място в градините. Съветникът бе категоричен, че новопостроените градини определено не са 40, както се похвалиха от ощинската администрация. Новите сгради са най-много 15, заяви Паргов и допълни, че останалото са пристройки.
Именно ударното строителство е решението на проблема, бе категоричен социалистът. Той обаче коментира, че не може за 2 години общината да строи една градина, и то за 3-4 млн. лв. Твърдя и мога да го докажа, че една градина излиза най-много милион и половина, заяви Паргов. "Как предприемач вдига хотел на морето и го пуска в експлоатация за месеци, чуди се съветникът.
Решението не е в промяната на правилата за прием, а в осигуряването на сгради, заяви Паргов. Той бе категоричен, че промяната на критериите през година-две всъщност е легитимиране на недостига на места.
Паргов не се нае с прогнози дали ще има технически проблеми на електронната система. Той обаче бе категоричен, че отново няма да има места за всички деца. Отново ще имаме недоволни родители и отново Столичната община е в огромно задължение и прегрешение към софиянци, заключи Паргов.
Миналата седмица критериите за кандидатстване в детските градини в София отново бяха променени. Основните са, че самоосигуряващите се родители вече ще трябва да предоставят копие за платени здравни и социални осигуровки. Достатъчно е само единият от родителите да е с постоянен или настоящ адрес в София, а не както досега - задължително и двамата. Другата промяна е свързана с родителите и роднините, работещи в общинска градина - детето ще има предимство при приема, само ако те имат поне 6 месеца трудов стаж там.

С шест на сто поскъпнаха храните

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 127

Емигрантските пари намаляха заради пандемията

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 127

Болсонару е със симптоми на Ковид

автор:Дума

visibility 180

Макрон направи промени в правителството

автор:Дума

visibility 234

Диверсия на Израел в ядрен обект на Иран

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 127

КОВИД-19 плъзна и в австрийски кланици

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 127

Дневна доза "Гешев"

автор:Ина Михайлова

visibility 2161

/ брой: 127

Датата

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 127

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 734

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ