28 Март 2024четвъртък17:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

3700 места в градините, в София чакат над 12 000 деца

Промяната на критериите за прием е всъщност легитимиране на недостига, заявиха от левицата

/ брой: 50

автор:Ира Тодорова

visibility 1846

Кандидатстването за места в детските градини чрез електронната система на Столичната община започна вчера. Съревновават се децата, родени през 2008 г., 2009 г. и 2010 г. От дирекция "Образование" обявиха още през миналата седмица 3700 свободни места в градините. 2700 са местата в яслените групи на обединените детски заведения, за които също се кандидатства през информационната система. Крайният срок е 28 април, а на 29 април ще е първото класиране.
Близо 12 000 са чакащите за прием, сочи официална справка от октомври м. г., поискана от съветника от БСП Калоян Паргов. Той разясни, че от всичките 11 800 за 6-7 хиляди чакащи деца няма места в яслите. Паргов обясни, че само за 2007 г., 2008 г. и 2009 г. новородените в София са 30 000. Точно те сега се борят за място в градините. Съветникът бе категоричен, че новопостроените градини определено не са 40, както се похвалиха от ощинската администрация. Новите сгради са най-много 15, заяви Паргов и допълни, че останалото са пристройки.
Именно ударното строителство е решението на проблема, бе категоричен социалистът. Той обаче коментира, че не може за 2 години общината да строи една градина, и то за 3-4 млн. лв. Твърдя и мога да го докажа, че една градина излиза най-много милион и половина, заяви Паргов. "Как предприемач вдига хотел на морето и го пуска в експлоатация за месеци, чуди се съветникът.
Решението не е в промяната на правилата за прием, а в осигуряването на сгради, заяви Паргов. Той бе категоричен, че промяната на критериите през година-две всъщност е легитимиране на недостига на места.
Паргов не се нае с прогнози дали ще има технически проблеми на електронната система. Той обаче бе категоричен, че отново няма да има места за всички деца. Отново ще имаме недоволни родители и отново Столичната община е в огромно задължение и прегрешение към софиянци, заключи Паргов.
Миналата седмица критериите за кандидатстване в детските градини в София отново бяха променени. Основните са, че самоосигуряващите се родители вече ще трябва да предоставят копие за платени здравни и социални осигуровки. Достатъчно е само единият от родителите да е с постоянен или настоящ адрес в София, а не както досега - задължително и двамата. Другата промяна е свързана с родителите и роднините, работещи в общинска градина - детето ще има предимство при приема, само ако те имат поне 6 месеца трудов стаж там.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ