45% може да стигне поскъпването на свинското
Цените са се повишили с 25-30% само за месец
/ брой: 146
"Цената на свинското месо на българския пазар се е покачила между 25 и 30% за по-малко от месец, а до есента може да скочи с още 15%", коментира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас. Пред БНТ той обясни, че поскъпването е заради разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете в целия свят. Това води до повишаване на цените и на световните пазари.
"Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си (от прасета)- те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените", каза Андреев. Той каза, че ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл. "Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше.Така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България", обясни той.
От януари досега цените на родните колбаси са скочили с 10-15%. Това показват данните на производителите. А прогнозите са, че цените ще продължат да вървят нагоре до края на годината. Причината е поскъпването с близо 35% на вносното сурово месо, което се използва в производството. Цената му ще продължи да расте на европейския пазар и през следващите месеци, съобщава Нова телевизия.