04 Май 2024събота14:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5500 военноинвалиди искат лекарствата си във всички аптеки

Не пипайте социалните придобивки, за да идват хора в армията, призовават пострадалите във войни

/ брой: 143

автор:Дума

visibility 21

Всички аптеки, сключили договор с НЗОК, да предоставят лекарства на военноинвалидите и военнопострадалите в страната. За това настоя на пресконференция председателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България мл. лейтенант о.з. инж. Петър Велчев. 340 са аптеките в страната, които предоставят лекарства на военнослужещите, концентрирани в големите градове на страната. Затова на много места военноинвалидите и пострадалите няма откъде да си набавят лекарствата.  От съюза настояват да бъде осъвременен списъкът с лекарствата, които се изписват на тази категория хора. Те доплащат 25% от цената на лекарствата си, за разлика от ветераните от войните, които получават безплатно предписаните им медикаменти. От съюза настояват военнопострадалите (съпругите и децата на военните) да не доплащат 50%, а да получават безплатно лекарствата си.
За лекарствата на ветераните от войните МФ отделя годишно около 2,5 млн. лв. От края на март до края на септември военноинвалидите и пострадалите трябва да подменят военните си книжки, които им дават право на две безплатни пътувания в страната. Досега са преиздадени 1200 книжки.
Велчев подчерта, че друг проблем е санаториумът в Поморие, докаран до такова състояние, че да може да бъде продаден. През 1931 г. започва строителството на военните санаториуми в Поморие, Хисаря, Наречен и Банкя. "Никой няма право да разпродава имущество, което има друга цел. Ние трябва да оставим тези социални придобивки, за да привличаме хора в армията си", категоричен е Велчев.
По данни на Централния регистър на военноинвалидите и военнопострадалите в МО в момента тези хора са около 5500 души. По данни на НОИ са 5492, от които 2703 са военноинвалиди, а останалите са родители на военноинвалиди, съпруги, деца. 319 души са с над 90% инвалидност, 839 души са със 70-90% и 1749 души са с инвалидност от 50-70%. Разходите за пенсиите за военноинвалидите и военнопострадалите са над 2,2 млн. лв. на година. По 132 лв. получават хората с увреждане до 50%, 161 лв. е пенсията за хората с 50-70% увреждане и 172 лв. - за 90% увреждане. По 130 лв. получават родителите на загиналите военнослужещи. Хора, които са си дали живота в армията и казармата, получават 3-4 пъти по-ниски пенсии от инвалидите, коментира Велчев и даде пример с Полша, където тези пенсии са от 800 до 1500 евро.
Т.г. се навършват 101 години от създаването на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и 26 години от възстановяването му, което вчера бе отбелязано с тържество в Центрания военен клуб.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 1187

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 1073

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 1222

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 1401

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 1199

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 1167

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 1372

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 1202

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 1311

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ