12 Юни 2024сряда16:37 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

6000 атлети в 20 спорта на І европейски игри в Баку

В столицата на Азербайджан започва генералната репетиция на Стария континент за Олимпиадата в Рио 2016

/ брой: 133

visibility 81

Над 6000 атлети от 50 страни ще се състезават в 20 спорта на първите Европейски олимпийски игри в Баку, които бяха открити снощи с помпозна церемония. Състезанията ще продължат до 28 юни, а  форумът следва модела на други континентални игри – Азиатските и Панамериканските, обединяващи двуцифрен брой спортове и провеждащи се през 4 години. Надпреварата на Стария континент се организира от Асоциацията на европейските олимпийски комитети и ще се състои в летните месеци на  предолимпийските години.
Избраният за домакин на вторите Игри през 2019 г. Холандия обаче се отказа в навечерието на откриването на първите заради липса на достатъчна обществена подкрепа и засега провеждането им е под въпрос.
За повечето участници Баку 2015 е  най-сериозната проверка на какво ниво е подготовката им за ХХХІ олимпиада в Рио де Жанейро 2016.

В 11 спорта раздават визи за Рио
въпреки че олимпийските спортове в столицата на Азербайджан са 16. Нормативи за Олимпиада 2016 ще бъдат покривани в леката атлетика, стрелбата с лък, плуването, а квоти за участие ще бъдат раздавани в бокса, колоезденето, стрелбата, тениса на маса, таекуондото, триатлона, волейбола и борбата.
В борбата, джудото и леката атлетика Игрите в Баку ще бъдат същевременно и със статут на европейски първенства.
За подготовката за Европейските игри в началото на май БОК създаде оперативен щаб, ръководен от Белчо Горанов, генерален секретар на комитета. Щабът включва представители на БОК, спортното министерство и Антидопинговия център.

127 спортисти изпратихме в Баку
Със 127 атлети в 23 от общо 29 категории спорт България е 22-ра по брой участници. 67 „лъва“ и 60 „лъвици“ заминаха пременени в тъмносини олекотени памучни сака и светлосиви панталони от специално създадена колекция на „Агресия“, а знаменосец на делегацията ни на церемонията на откриването беше най-изявената ни олимпийка - носителката на 2 златни и 3 бронзови медала Мария Гроздева. В Баку още от края на май са 2-кратната олимпийска вицешампионка по борба Станка Златева (75 кг) и боксьорите от мъжкия отбор.
Делегацията ни доближава участието ни в Сеул 1988 и Барселона 1992.
"За мен Баку е генерална репетиция за Олимпиадата в Рио догодина. По численост на участниците се доближаваме до най-силните ни олимпийски игри в Сеул през 1988 и Барселона през 1992 г. Дано и успехите ни бъдат подобни", заяви председателят на БОК Стефка Костадинова.
Днес започват схватките в класическата борба. Там надеждите ни за злато са свързани най-вече с Александър Костадинов, шампион от Евро 2014 във Вантаа, Финландия. С надежди за медали на тепиха изпратихме и опитните "класици" Явор Янакиев (75 кг) и Владислав Методиев (98 кг), "свободняците" Владимир Дубов (57 кг) и Радослав Великов (61 кг) и Таибе Юсеин (60 кг) от дамите. Днес по обяд и волейболистките ни ще изиграят първия си мач в група Б срещу Германия. През ден следват двубои с Русия, Сърбия, Хърватия и Холандия, селекционерът Драган Нешич се закани, че момичетата му са готови за златните медали.
С традиционни високи очаквания изпратихме и волейболистите, макар че ни представлява фактически Б-националният отбор. За селекционера Пламен Константинов главната цел за 2015 г. е Световната лига, на чиито финали във 2-ра група сме домакини, както и на европейското първенство през септември.
Отборът за Азербайджан е предвождан от помощника на Гибона Николай Желязков и представлява сплав от опитни състезатели като Тодор Алексиев, Георги Братоев, Николай Николов и младоци, повечето от които абсолютни дебютанти на голям форум. Волейболистите стартират в неделя от 12.30 ч. с Белгия, а после поред следват през ден мачовете им с Италия, Германия, Русия и Словакия.
България ще има представители и в плажния волейбол - дуото Ирена Мишонова – Светла Ангелова.
Имаме дует и в батута – Валерия Йорданова и Симона Иванова, които ще скачат и индивидуално. Ще бъдем представени от смесена двойка и при гимнастиците – Алекс Жеков и Елена Великова, а най-изявеното име сред шестимата в спортната гимнастика индивидуално е Александър Батинков.
Треньорката на ансамбъла по художествена гимнастика Ина Ананиева пък подчерта, че иска съчетание без грешка на лента в Баку, а многобоят започва на 17 юни от 10.00 ч. В индивидуалната надпревара ще ни представят най-силните ни грации Мария Матева и Невяна Владинова.

Стрелбата е фаворит за най-много отличия от Игрите
в бившата съветска република. Срещу мишените ще застанат еврошампионът на 10 м пушка от Арнем 2015 Антон Ризов, спечелилата преди дни злато на 10 м пневматичен пистолет от Световната купа в Мюнхен Антоанета Бонева, първият българин с квота за Олимпиадата в Рио Самуил Донков (също на 10 м пистолет) и олимпийската шампионка от Сидни 2000 и Атина 2004 на 25 м малокалибрен пистолет Мария Гроздева.
В стрелбата с лък както индивидуално, така и на при смесените двойки, ще участват Явор Христов и Добромира Данаилова.
Сериозен интерес буди участието и на колоездача Николай Михайлов - първия българин, стартирал и завършил „Джиро д’Италия“. В състезанията на шосе ще се пусне и Стефан Христов.
Баща и дъщеря ще ни представят
в триатлона - Емил и Христа Стойневи.
В плуването родната чест ще защитават Матю Ценков, Калоян Николов, Диана Петкова и Бояна Томова, а в гмуркането – Димитър Исаев и Богомил Койнарски.
Боксьори ще имаме в 9 категории
от 10 при мъжете и в 3 от 5 при дамите, където надеждите ни са особено големи. Там личат имената на първата ни световна шампионка от Чеджу 2014 Станимира Петрова (54 кг) и еврошампионката от Букурещ 2014 Стойка Петрова (51 кг), както и на опитната Деница Елисеева (60 кг).
И в бадминтона таим надежди
за отличия. В индивидуалния турнир при жените ще участват Петя Неделчева и Линда Зечири, а на двойки с амбиции за челно класиране ще излязат сестрите Стефани и Габриела Стоеви. С ракетата и перото ще видим още Благовест Кисьов (индивидуално) и Лилиян и Михаил Михайлови (двойка).
С реални шансове за класиране на подиума е и световният вицешампион на 1000 м едноместен каяк от Москва 2014 Мирослав Кирчев. На 500 м и 5000 м индивидуално каяк при дамите ще ни представя  натуразилираната унгарка Беренике Фалдум, а на 200 м двойка мъже – Галин Георгиев и Николай Митев. В Баку няма да видим 3-кратната еврошампионка Станилия Стаменова, чиято дисциплина 200 м едноместно кану ще влезе в олимпийската програма на ХХХІІ олимпиада в Токио 2020.
За Баку с амбиции за медал заминаха и джудистите Янислав Герчев (60 кг), Ивайло Иванов (81 кг) и Ивелина Илиева (57 кг), както и единствената ни представителка в каратето Борислава Ганева.
Фехтовачите Деян Добрев (шпага) и Атанас Арнаудов (сабя) ще излязат на пътеките в Баку. Сред 6-имата български самбисти пък се откроява бронзовият медалист от Универсиадата в Казан 2013 Мартин Иванов (74 кг).
В тениса на маса ни представя Анелия Карова.

Участват 150 олимпийски и 200 световни шампиони

150 олимпийски шампиони и 200 световни първенци са между участниците в І европейски игри Баку 2015, похвали се Патрик Хики, президент на Европейските олимпийски комитети (ЕОК), които притежават правата и организират състезанията.
"Благодаря на домакините от Азербайджан, които в много кратки срокове - за близо 2 години - успяха да се справят с нелеката задача. Имаме записани 6000 участници в 29 спорта. 50 телевизионни канала подписаха контракти да предават от Баку, 53 000 души са ангажирани с организацията. Билетите за откриването бяха напълно изкупени, очаква се голяма посещаемост на всички стартове, а всичко по подготовката и организацията върви гладко," каза още Хики.
Шефът на европейските олимпийски комитети не скри разочарованието си от отказа на Холандия да бъде домакин на вторите игри през 2019 г., но твърдо заяви, че това няма да попречи на новия проект.
"Имаме два града, които настояват да са домакини, но не мога още да ги съобщя, тъй като в момента водим конфиденциални преговори. Надявам се след Баку, ако всичко върви така гладко и по план - желаещите да станат много повече. Вече имаме и запитвания за третите игри през 2023 г. Преди 2 години възнамерявахме да направим игрите с десетина спорта по подобие на Азиатските, Африканските или Панамериканските игри. Но толкова много федерации поискаха да участват, че вече имаме 29 спорта и дори отказахме заявки за нови дисциплини и спортове поради липса на място за настаняване в атлетическото село" каза Хики.
На откриването снощи се очакваха да присъстват 44 държавни глави и премиери, а участие са потвърдили половината от
членовете на МОК, както и лично президентът Томас Бах.

Президентът на Асоциацията на европейските олимпийски комитети Патрик Хики е основен двигател на идеята за Европейските игри
БТА

Красен Кралев:
Не са важни медалите,
а изгряващите нови звезди


Спортният министър Красен Кралев се срещна с част от българската делегация в Олимпийското село в Баку преди откриването на І европейски игри и изказа оптимизъм, че още днес ще се радваме на първи медали. "Борците стартират и съм убеден, че ще започнат много силно", каза варненецът и пожела на председателя на БОК Стефка Костадинова и на представителите ни здраве и успехи в битките на първата европейска Олимпиада. "Аз ви пожелавам първо да се върнете живи и здрави, да нямате контузии, да участвате в състезанията освободено, без напрежение. Не искам да ви натоварваме с големи очаквания, искаме да реализирате вашите възможности, личните си резултати, а нещата сами ще си дойдат", каза министърът. Според него домакините от Азербайджан са дали максимума от възможностите си, за да убедят Европейската общност, че трябва да се провеждат такива игри, и това кара  всички чуждестранни гости да се чувстват добре.
"Това е едно историческо събитие и мисля, че тези игри ще имат продължение. Те са крачка напред в развитието на спорта, в  осигуряването на възможност на по-младите спортисти да покажат своите възможности. Не е важно колко медала ще вземем на тези игри, важното е колко нови наши звезди ще изгреят на този форум", категоричен беше министърът. "Повечето спортни министри  на Европа са тук. Спортът е много важна част от политиката. Много често там, където дипломацията се проваля, спортът започва да върши работа", каза Кралев, който по-късно заедно с премиера Бойко Борисов присъства на обяд, даден от президента на Азербайджан Илхам Алиев за официалните гости на откриването на игрите.
"Мисля, че ще станат много силни Първи европейски игри. Церемонията по откриването се очаква да бъде невероятна и уникална", допълни Стефка Костадинова. На откриването се очакваха 44 държавни глави и премиери да уважат събитието, както и президентът на МОК Томас Бах и повечето членове на МОК.


Знамето на България се развява в центъра на Баку наред с националните флагове на останалите страни участнички в І европейски олимпийски игри



Участниците в българската делегация бяха тържествено посрещнати в Олимпийското село в Баку
 

 


Президентът на федерацията по борба и вицепрезидент на БОК Валентин Йорданов си прави селфи със спортния министър Красен Кралев и вицепрезидента на волейболната федерация Любо Ганев, докато треньорът на боксьорите Михаил Таков и председателят на БОК Стефка Костадинова чакат реда си
Снимки bgolympic.org

Над 6 млн. тона ще е зърнената реколта

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 109

Ремонти запушват Дунав мост край Русе за 2 години

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 109

Внасяме ударно мляко от Румъния

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 109

"Булгаргаз" предложи по-евтин газ за юли

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 109

ООН одобри плана на САЩ за примирие

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 109

Френската левица се обединява

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 109

Шолц увещава бизнеса да инвестира в Украйна

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 109

Все още има съпротива срещу България в Шенген

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 109

Евро 2024 чука на вратата

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 109

Спиралата от кризи ще се задълбочава

visibility 244

/ брой: 109

Дежурният Сатана

автор:Мартин Карбовски

visibility 292

/ брой: 109

Нелепи еврофасони

visibility 239

/ брой: 109

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ